Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, εκπρόσωπος του στρατηγού  Χαλίφα Χαφτάρεπικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Η τουρκική έκδοση του ρωσικού δικτύου Sputnik, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Χαφτάρ, στρατηγού Αχμαντ αλ Μισμαρί, μετέδωσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχει ισχύ ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Με ένα σύντομο ανακοινωθέν, οι δυνάμεις του Χαφτάρ προειδοποίησαν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν απευθύνει από κοινού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη κατά τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.  Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ του Σαββάτου.

Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο. Η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τη διοργάνωση στο Βερολίνο διάσκεψης για την ειρήνευση στη Λιβύη. Η ίδια διευκρίνισε ότι η διάσκεψη ενδεχομένως θα τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με την σύγκλιση του συνεδρίου, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τη διάσκεψη που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας». Προσέθεσε επίσης ότι σε αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες που θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στη Λιβύη».

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σε λίγες ώρες και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.

Στην Ρώμη ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ

Στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σάρατζ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η χώρα του εργάσθηκε πάντα με συνοχή, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης».

«Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».

Η κυβέρνηση της Ρώμης επανέλαβε, ουσιαστικά, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός

Από την μεριά του, ο Αλ Σάρατζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τέλος, απέρριψε κάθε είδους στρατιωτική λύση για την Λιβύη και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δέχεται την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Χάφταρ.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *