Λιβύη: Έφυγε από τη Μόσχα ο Χάφταρ! Νέες εχθροπραξίες στην Τρίπολη

Στο κενό οι προσπάθειες για τέλος του εμφυλίου στη Λιβύη. Ξημερώματα έφυγε από τη Μόσχα ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός! Συγκρούσεις νότια της Τρίπολης σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια.

Σε οριστικό ναυάγιο οδηγήθηκε η προσπάθεια κατάπαυσης πυρός για τη Λιβύη. Αν και χθες βρέθηκαν συγχρόνως στη Μόσχα οι ηγέτες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ ας Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο δεύτερος αποφάσισε τα ξημερώματα να φύγει.

Την αποχώρηση Χάφταρ από τη Μόσχα έκανε γνωστή λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik. «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή.

Η πλευρά Χάφταρ διεμήνυσε ότι ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Λιβύη: Νέες συγκρούσεις μετά το ναυάγιο

Με τον Χάφταρ να αποχωρεί από τη διαμεσολάβηση στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας πως δεν έγιναν δεκτοί όροι που είχε θέσει, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Τρίπολης.

Ο Χαλίφα Χάφταρ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ – Φωτογραφία Reuters

Την ίδια στιγμή, το Reuters, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν μέσω Facebook πως ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη Μόσχα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Φάγεζ ας Σάρατζ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Φωτογραφία Reuters

Την περασμένη Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *