07. Μαΐου 2021
EVIANEXT.GRMail: evianext@gmail.com

Guardian: Η Τουρκία στέλνει στη Λιβύη 2.000 ισλαμιστές μισθοφόρους από την Συρία

newsroom15 Ιανουαρίου 20201min160

Guardian: Η Τουρκία στέλνει στη Λιβύη 2.000 ισλαμιστές μισθοφόρους από την Συρία

newsroom15 Ιανουαρίου 20201min160
jihad1-1140x570

Δύο χιλιάδες Σύροι αντάρτες έφθασαν ή ετοιμάζονται να πάνε από την Τουρκία στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ ανέφεραν συριακές πηγές στον Guardian, σε μια εξέλιξη που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.

Η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης έρχεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης, για την ενίσχυση του πρωθυπουργού της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην αντιμετώπιση του αντίπαλού του, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση από τη Συρία (σσ όπου η Τουρκία ενίσχυε τις δυνάμεις κατά του Άσαντ, στις οποίες παρεισέφρησαν φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν και στις μάχες κατά των Κούρδων)», λέει στον Guardian η Claudia Gazzini, αναλύτρια για τη Λιβύη. «Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη αυξημένο εξαιτίας των παρεμβάσεων της Άγκυρας και τώρα θα κορυφωθεί, λειτουργώντας προς όφελος του Χάφταρ», προσθέτει.

Μια πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια -αναφέρει ο Guardian- πέταξαν για την Τρίπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Άλλοι 1.350 μπήκαν στη συνέχεια στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Ορισμένοι έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από εκπαίδευση σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Την ίδια ώρα ισλαμιστές της ομάδας Sham Legion σχεδιάζουν να πάνε στη Λιβύη.

Οι μαχητές υπέγραψαν συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης του Σάρατζ και όχι με τον τουρκικό στρατό, με μηνιαίες απολαβές 2.000 δολαρίων – ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις 450-550 τουρκικές λίρες που λάμβαναν ανά μήνα στη Συρία. πάντα κατά τον Guardian, έχουν λάβει την υπόσχεση για τουρκική υπηκοότητα, ένα «καρότο» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να προσελκύσει ξένους μαχητές που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο μισθολόγιό της.

Η Τουρκία πληρώνει ακόμη τα έξοδα περίθαλψης τραυματισμένων μαχητών και της μεταφοράς των νεκρών στη Συρία. Ήδη έχουν σκοτωθεί τέσσερις Σύροι μαχητές, όπως είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ο Guardian, αν και οι μονάδες τους είπαν ότι σκοτώθηκαν μαχόμενοι κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Τον περασμένο μήνα ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τηλεφωνικές συνομιλίες ανδρών με Συριακή προφορά, που έλεγαν ότι βρίσκονται στην Τρίπολη. Ένας τους έλεγε: «Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός βρίσκεται στην Λιβύη για να υπερασπιστεί το Ισλάμ», αναφέρει ακόμη ο Guardian.

Τον προηγούμενο μήνα ο Guardian είχε αναφέρει πως 3.000 άνδρες από το Σουδάν είχαν σταλεί στην Βεγγάζη για να πολεμήσουν στο πλευρό του Χάφταρ, μαζί με τους περίπου 600 Ρώσους μισθοφόρους.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων ζήτησαν οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: onalert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *