H N.E του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας για τα ιδιωτικά κολέγια

Από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη ήταν αυτά που έπλητταν το κοινωνικό κράτος.

Στην Παιδεία και την εκπαίδευση της νέας γενιάς, καταργεί κάθε θετικό μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Κατάργησε τα δίχρονα προγράμματα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, που έδιναν μια διέξοδο για ποιοτική επαγγελματική Εκπαίδευση. Έτσι όπως επί υπουργίας Μητσοτάκη στο Ανασυγκρότησης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη κατάργηση των πιο δημοφιλών τμημάτων των ΕΠΑΛ, στέλνει στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, χιλιάδες σπουδαστές.
  • Αλλάζει και επαναφέρει το καθεστώς της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας των μαθητών των ΕΠΑΛ στην μαθητεία τους.
  • Κατήργησε την Νομική Σχολή της Πάτρας που ήταν απαίτηση της κοινωνίας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας.
  • Επαναφέρει την «βάση του 10» και καταργεί τις «πράσινες σχολές».
  •  Καταργεί την αναβάθμιση των ΤΕΙ και την σύνδεσή τους με Πανεπιστήμια, καταργώντας Σχολές σύγχρονες και υψηλού επιπέδου σπουδών. Σ΄ αυτή την απόφαση καταργούνται και τα Πανεπιστημιακά τμήματα του ΕΚΠΑ, στο ΤΕΙ Ψαχνών.
  • Καθυστερεί, απροκάλυπτα, την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και των 10.500 εκπαιδευτικών στην Γενική παιδεία, προσωπικό που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Αποκορύφωμα; η κυβέρνηση καταθέτει αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Bουλή νομοσχέδιο με νέες ρυθμίσεις που πλήττουν βάναυσα τη Δημόσια Εκπαίδευση, τους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων, που πέρασαν την βάσανο των Πανελλαδικών εξετάσεων:

 Προχωρά στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.

Η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα που δίνουν, επί πληρωμή, τα ιδιωτικά Κολέγια, με ακαδημαϊκά προσόντα και πτυχία  των Πανεπιστημίων και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα, που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Στα βήματα προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων, που με τον ν.4635/30.10.2019 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, θα θεωρούνται και τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών στην Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση  παρακάμπτει πλαγίως το άρθρο 16, που δεν μπορεί να αλλάξει με συνταγματική αναθεώρηση.

Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση της Ν.Δ, αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά. Ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρηματίες και σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, κατασυκοφαντεί κι επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση και με κάθε ευκαιρία. Η χρηματοδότησή της μειώνεται στον προϋπολογισμό του 2020, σχολεία παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και φαντάροι διδάσκουν πληροφορική στην Κάσο.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τους φοιτητικούς συλλόγους, την ΠΟΣΔΕΠ αλλά και όλους τους φορείς και τους πολίτες  να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν άμεσα, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου.  

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια!

Όχι στις διατάξεις ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης!

Χαλκίδα 19 Ιαν. 2020.

Από το Γραφείο Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *