ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζομένους – Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ άνοιξε και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν είτε εξαιτίας του υποχρεωτικού «λουκέτου» της επιχείρησης, είτε εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην πλατφόρμα«supportemployees.yeka.gr», η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών στοιχείων τους και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Μόλις τα παραπάνω ταυτοποιηθούν και διασταυρωθούν με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι εργοδότες, θα ακολουθήσει η έγκριση καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ.

Οι ημερομηνίες

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Συγκεκριμένα, η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζομένους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής, θα γίνει από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής : Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1 Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2 Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3 Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4 Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5 Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6 Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7 Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8 Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9 Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0. Το παραπάνω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr) από την 1η μέχρι τις 30 Απριλίου, και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτούς της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα

Τμηματικά και έως τέλος Απριλίου θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της καταβολής του επιδόματος.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, είπε «δώσαμε τα 800 ευρώ για ένα πρώτο διάστημα. Έχουμε προγραμματίσει να επεκτείνουμε την παρέμβαση μας και για το επόμενο διάστημα, αν χρειαστεί. Διευκρίνισε ότι έως τις 10 Απριλίου τα χρήματα θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι και για όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε αναστολή με κρατική εντολή», τονίζοντας ότι «σήμερα στην ΕΡΓΑΝΗ ήταν 390.000 επιχειρήσεις και 560.000 εργαζόμενοι. Οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να εγγράφονται από 1 Απριλίου».

«Δεν υπάρχει μια ημερομηνία που θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι τα χρήματα τους. Οι υπόλοιποι θα τα πάρουν σταδιακά και έως 30 Απριλίου», επεσήμανε.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *