”Υπόκλιση” Σαββόπουλου σε Τσιόδρα: Τα λόγια του έχουν στοργή και πόνο – Σπάνια συναντάμε τέτοιους ανθρώπους

Για την κατάσταση που βιώνουν όλοι οι Έλληνες εξαιτίας του κορονοϊού μίλησε ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.

Χειμαρρώδης όπως πάντα ο Διονύσης Σαββόπουλος αναφέρθηκε στην καραντίνα, αποθέωσε τον Σωτήρη Τσιόδρα και στάθηκε στο πνεύμα ενότητας που δείχνουν οι Ελληνες απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. ”Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί” είπε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ δεν δίστασε, να επικαιροποιήσει και να παραφράσει το χιουμοριστικά το τραγούδι του “Εμείς, του ’60 οι εκδρομείς” με μια δόση αυτοσαρκασμού.

«Αυτό πραγματικά είναι παράξενο Πάσχα»

“Ποτέ δεν ήμασταν πιο μαζί, γιατί δεν ήμασταν καθόλου αποξενωμένοι, αντίθετα απ’ ο,τι θα περίμενε κάνεις επειδή ήμασταν στα σπίτια μας… ναι πότε δεν ήμασταν πιο μαζί. Ηταν ωραίο αυτό, βγήκαμε στα μπαλκόνια με τα κεριά αναμμένα… Θαυμάσια. Αυτό πραγματικά είναι Παράξενο Πάσχα… Από τη μια μεριά υπάρχει ανησυχία και φόβος, από την άλλη πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κράτος, είδαμε ότι ο κόσμος μπορεί να αυτοπειθαρχεί αρκεί να του εξηγήσεις, ήταν πιο συγκινητικό το πώς ο κόσμος κατάλαβε και έκανε μεγάλο βήμα και η Εκκλησία μας έκανε τις τελετές της με κλειστές τις πόρτες για να προστατέψει την υγεία του κόσμου για να είμαστε ενωμένοι στη ζωή και στην υγειά και όχι στο θάνατο.

 

«Αγγελούδια οι νοσηλευτές»

“Έχει κάνεις την αίσθηση φέτος ότι ο Θεός δοξολογήθηκε μέσα στις ΜΕΘ, στους θαλαμηπόλους των νοσοκομείων… Τα αγγελούδια ήταν οι ντελιβεράδες, οι νοσηλευτές οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ. Ναι, ήταν παράξενο και ελπιδοφόρο Πάσχα.

“Κάθομαι μέσα στο σπίτι, έχω τα βιβλία μου, δεν χάνω στις 6 η ώρα ανυπερθέτως τον καθηγητή Τσιόδρα. Από τη μια του μεριά είναι επιστήμονας, ορθολογιστής, σύγχρονος άνθρωπος, θα λέγαμε της Δύσης, από την άλλη τα λόγια του έχουν στοργή, πόνο, ενσυναίσθηση που συνήθως αυτά τα πράγματα τα ταυτίζουμε με την Ανατολή. Έχουμε σύνθεση Ανατολής και Δύσης, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό σε δημόσιο λόγο. Ο πολιτικός μας βίος μέχρι τώρα δεν πέτυχε σύνθεση Ανατολής – Δύσης όπως οι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι ποιητές, οι ζωγράφοι οι μεγάλοι του τραγουδιού. Ξαφνικά στο δημόσιο λόγο έχουμε τέτοια σύνθεση από έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά τι λέει, έναν επιστήμονα που δεν θέλει καθόλου να προβληθεί δεν βλέπει την ώρα να φύγει από το δωμάτιο. Δεν το είχαμε ξαναδεί”.

“Η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση”

Με εντυπωσιάζει ότι η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση και πάνω  στη γνώση έκτισε την πολιτική, τη ρητορική της και την προπαγάνδα της… Αυτό είναι σπουδαίο, γιατί συνήθως η πολίτικη προσπαθεί να μανουβράρει τη γνώση και όχι να στηριχθεί πάνω σε αυτί. Παραδίπλα ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε να λένε επιστήμονες ότι οι Τούρκοι έχουν ειδικό DNA που δεν προσβάλλεται από τον ιό. Πρέπει να σας πω ότι τώρα που είδαμε να μπαίνει πρώτα η γνώση και επάνω να κτίζει η πολιτική, αυτό πρέπει να γίνει σε όλα, και στην Παιδεία και στο περιβάλλον, και σε όλα τα πράγματα”.

«Πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι από αυτή την κατάσταση»

“Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας στο σπίτι και έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε. Είναι παράξενες και ενδιαφέρουσες μέρες, και πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι από αυτή την κατάσταση” ανέφερε ο “Νιόνιος”, υπενθυμίζοντας το στίχο από το τραγούδι του Τσάμικο “η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει”

«Δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά και τώρα είμαστε υπόδειγμα»

“Δεν μας έπαιρναν και πολύ στα σοβαρά, και ξαφνικά είμαστε υπόδειγμα από τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου… Έχουμε τις δυνατότητες, όλες τις δυνάμεις, πάντα τις είχαμε, δεν μπορεί ξαφνικά να έγινε κράτος και ΕΣΥ. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που τραβάνε το κουπί, άλλα είναι κατά κάποιο τρόπο περιθωριοποιημένοι μπροστά βγαίνουν σύμβουλοι που ανταγωνίζονται ποιος θα πει την μεγαλύτερη εξυπνάδα και κάποιοι υπουργοί που μαθαίνουν στου κασίδη του κεφάλι κι όταν δυσκολεύουν τα πράγματα βγάζουν αυτούς που έχουν στη γωνία μπροστά όπως τον Τσιοδρα.  Να γίνει αυτό το πράγμα παράδειγμα να προχωρήσουμε διαφορετικά στο μέλλον”.

“Για τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν την πανδημία με οικονομικούς όρους ο μουσικοσυνθέτης σχολίασε ότι “δεν είναι πάνω απ’ όλα η οικονομία,  είναι ο πολιτισμός κι ο άνθρωπος η γνώση πάνω απ’ όλα”. “Ναι, θα έχουμε οικονομικό πρόβλημα, άλλα δε θα είμαστε αυτή τη φορά μόνοι, όλος ο πλανήτης θα είναι έτσι είναι διαφορετικό αυτό. Μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα κι εκεί. Το 2021 θα εκτιναχθούμε”.

“Του ’60 οι… ευπαθείς”

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο σημείο αυτό παρέφρασε το τραγούδι του “Εμείς, του ’60 οι εκδρομείς”: “Εμείς του ’60 οι ευπαθείς, του Τσιόδρα οι προσφιλείς, ποντάρουμε πως θα ‘ναι θριαμβευτής. Του Πάσχα ο αμνός και νικημένος ποιος, ο κορονοϊός”.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο