Θ.Ζεμπίλης: Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του αρχοντικού της οδού Παίδων

Μία από τα βασικές προτεραιότητες του Θανάση Ζεμπίλη με την ανάληψη των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, ήταν η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εύβοιας. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο στις  13 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και είχε εποικοδομητική συνεργασία  με την προϊσταμένη κ. Αγγελική Σίμωσι. Κύριο θέμα συζήτησης, μεταξύ άλλων, ήταν το αρχοντικό της οδού Παίδων στην Χαλκίδα, το οποίο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει άμεσης αποκατάστασης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Ζεμπίλης προέβη σε σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών, όπως και η κατάθεση γραπτής ερώτησης στις 17/2/2020 προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λ. Μενδώνη, σχετικά με την προστασία του εν λόγω ιστορικού μνημείου. Στην με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4189/17.2.20 ερώτησή του παρέθετε συνοπτικά την προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας(συνοικία Κάστρου), με την αποκατάσταση και επανάχρηση μνημείων, μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Στην συνέχεια της ερώτησής του, ο βουλευτής της Εύβοιας ζητούσε ενημέρωση από την κυρία Υπουργό για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί για την επίσπευση της ολοκλήρωσης και έγκρισης των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δρομολόγηση του τεχνικού έργου της αποκατάστασης του αρχοντικού της οδού Παίδων. Πράγματι, υπήρξε μία σημαντική προσπάθεια ωρίμανσης των μελετών, ώστε να εισαχθούν προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου 2020 γνωμοδότησε θετικά για την επικαιροποιημένη μελέτη( αρχιτεκτονική και στατική) της αποκατάστασης του αρχοντικού. (Αρχικά είχε προγραμματιστεί να εισαχθεί στην ΗΔ της 24ης Μαρτίου).

Συγκεκριμένα η απάντηση της Υπουργού κ Λ. Μενδώνη έχει ως εξής:

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4189/17.2.20  Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Αθανάσιου Ζεμπίλη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για την αποκατάσταση του αρχοντικού της οθωμανικής περιόδου, που βρίσκεται στην οδό Παίδων στην Χαλκίδα και το οποίο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (6505/293 π.έ./2-2-1972 Υ.Α. – ΦΕΚ126/Β/11-2-1972), εκπονήθηκε και υποβλήθηκε προς έγκριση το 2015 αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη παθολογίας, η οποία εγκρίθηκε το 2016 (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ ΔΑΒΜΜ/431808/39884/5738/23-12-2016 Υπουργική Απόφαση, με θέμα  «Έγκριση: α) αρχιτεκτονικής μελέτης και β) μελέτης παθολογίας οθωμανικού αρχοντικού στην οδό Παίδων, Δήμου Χαλκιδέων, Π.Ε. Ευβοίας, Περιφ. Στερεάς Ελλάδας»), με τον όρο η μελέτη να τροποποιηθεί, ώστε να προσαρμοστεί στα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της τελευταίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής φάσης του κτηρίου στη νότια πλευρά του.

Ακολούθως, με την αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/389686/255124/6499/2009/18-10-17  Απόφαση εγκρίθηκε η υλοποίηση απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας πρόδρομων εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν η εκπόνηση στατικής μελέτης. Παράλληλα, τροποποιήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη προκειμένου να συμμορφωθεί με τον όρο της προαναφερθείσας μελέτης του 2016 και να λάβει υπόψη της νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συντονίζουν τις ενέργειές τους, προκειμένου οι επικαιροποιημένες μελέτες (αρχιτεκτονική και στατική) για την αποκατάσταση του μνημείου να εισαχθούν άμεσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (στην Συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2020) για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Επιπλέον, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας βρίσκεται σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκιδέων για την αναζήτηση χρηματοδότησης της αποκατάστασης του μνημείου της οδού Παίδων, καθώς το εν λόγω έργο είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Χαλκιδέων, με ενδεικτική δημόσια δαπάνη 1.000.000,00€.

Η αποκατάσταση του μνημείου επί της οδού Παίδων θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πυρήνα μεσαιωνικών μνημείων μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, συλλειτουργώντας με τα υπόλοιπα διατηρούμενα μνημεία στην περιοχή Κάστρο, άλλοτε τειχισμένη περιοχή της Χαλκίδας.

 

                Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού             

          ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *