Κορονοϊός: Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν το τεστ στην Ελλάδα

Τα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιούνται τα τεστ στην μετά την καραντίνα περίοδο, περιέγραψε την Τετάρτη (06/05) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως το θέμα έχει απασχολήσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία και θα καθορίσει τα διαγνωστικά κριτήρια.

Οι νέες οδηγίες αφορούν τον έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του νέου ιού:

  • πυρετό
  • βήχα
  • δύσπνοια
  • μυαλγίες πονόλαιμο,
  • διαταραχή στην έλλειψη οσμής ή γεύσης,
  • πονοκέφαλος.

Πρόκειται για συμπτώματα που είναι καθαρά συμπτώματα λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά είναι και χαρακτηριστικά για αυτό τον ιό.

Όσοι εμφανίσουν κάποια από αυτά, θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και ιατρικό έλεγχο. Ο ιατρικός έλεγχος θα γίνεται είτε από τον θεράποντα γιατρό τους, είτε από τον ΕΟΔΥ, σε κατευθείαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό.

«Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα. Οποιοσδήποτε με συμπτώματα τα οποία τον χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για τη νόσο, θα ελέγχεται», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Οι επαφές του θα ελέγχονται εφόσον αυτός βγει θετικός. Και αυτό, για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Αναφερόμενος στο Μητρώο Ασθενών COVID-19, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι σ’ αυτό έχουν καταγραφεί όλοι οι συμπολίτες μας, που έχουν κάνει τεστ για τον κορονοϊό και είτε είναι θετικοί και έχουν παραμείνει στα σπίτια τους με ήπια συμπτώματα, είτε είναι θετικοί και έχουν νοσηλευθεί, είτε ήταν ύποπτα κρούσματα

«Έχει καταγραφεί το σύνολο όσων έχουν κάνει τεστ και το Μητρώο αυτό περιέχει και επιδημιολογικά στοιχεία», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *