Το σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδας εξεμέτρησε το ζην και πρέπει να κλείσει! (Video)

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σωφρονιστικό σύστημα, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης επανήλθε στο ζήτημα της παλαιότητας και ακαταλληλότητας του κτιρίου, που στεγάζει το σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδας. Σκοπός του κ. Ζεμπίλη είναι η επίσπευση της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού, που προβλέπει την κατάργηση του υφιστάμενου καταστήματος και την δημιουργία σύγχρονου ειδικού σωφρονιστικού καταστήματος για κρατουμένους οικονομικών εγκλημάτων στο οικόπεδο των 80 στρεμμάτων,  στην θέση Αλιβέρι Δοκού. Μάλιστα, για να τεκμηριώσει την άμεση ανάγκη της επίσπευσης της μετεγκατάστασης, υπογράμμισε τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε ένα παλιό στρατόπεδο, όπου οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε μικρούς θαλάμους και στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η στοιχειώδης ιδιωτικότητα και ο επαρκής χώρος προαυλισμού.

Επιπλέον, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε συνολικά  στις παθογένειες πολλών ετών του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, που έχουν προκαλέσει τη καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σχετικά με το μείζον αυτό θέμα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό ένδικο μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, που θα επιλύει τις σχετικές υποθέσεις με βάση το εθνικό δίκαιο, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τα ποσά των αποζημιώσεων που πληρώνει η χώρα μας, όσο και τον στιγματισμό της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.

Στην συνέχεια, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έθιξε τα φαινόμενα βίας εντός των φυλακών κατά τις προηγούμενες χρονικές περιόδους, παραπέμποντας στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ επέμεινε και στο σοβαρό ζήτημα του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα, που οφείλεται στην διαχρονική σωφρονιστική πολιτική της χώρας. Για να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό αυτά τα προβλήματα πρέπει να υπάρξει άμεσος εκσυγχρονισμός των παλαιών και μη λειτουργικών ιδρυμάτων.

Το επόμενο όμως βήμα προς την οριστική λύση του ζητήματος, σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη, είναι να υπάρξει ολιστική επανεξέταση της λειτουργίας του ποινικού συστήματος, που θα βασίζεται στις τρεις επιμέρους όψεις του. Δηλαδή, στην νομοθετική με το σύστημα ποινών, την δικαστική με την επιμέτρηση ποινών και την σωφρονιστική με τις συνθήκες κράτησης , εξετάζοντας και συνολικά τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας μεσοπρόθεσμης, συγκροτημένης ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής, που θα στηρίζεται στις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *