EVIANEXT.GR LOADING

15. Ιανουαρίου 2021
EVIANEXT.GRMail: evianext@gmail.com

Δημήτρης Ζάγουρας: Η ιδιωτική ασφάλιση σήμερα

newsroom14 Ιουνίου 20201min200

Δημήτρης Ζάγουρας: Η ιδιωτική ασφάλιση σήμερα

newsroom14 Ιουνίου 20201min200
ZAGOURAS_D

Η ασφάλιση είναι προϊόν ανθρώπινης σοφίας και εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο.

Σαν έννοια ξεκίνησε από την αρχαιότητα όταν οι Ρωμαιοι επιβράβευαν οικονομικά τους στρατιώτες τους, που νικούσαν σε μάχες και από το προς επιβράβευση ποσό, συγκέντρωναν ένα ποσοστό, το οποίο το έδιναν στις οικογένειες εκείνων που έχασαν την ζωή τους στις μάχες αυτές αλλά και σε εκείνους που αποχωρούσαν από το στράτευμα.

Έτσι μιλάμε κατά κάποιον τρόπο για πρόδρομο των ασφαλειών ζωής. Το πρώτο γνωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής επεγράφη το 1583 από τον William Gybbons και προέβλεπε ότι σε περίπτωση θανάτου του μέσα σε διάστημα ενός έτους, θα έπαιρνε ο δικαιούχος που ήταν κάποιος ιδιώτης και στον οποίο χρωστούσε χρήματα, το ποσό των 400 λιρών. Το κόστος του ασφαλιστηρίου δε , ήταν 32 λίρες. Ο Gybbons πέθανε μέσα σε αυτό το διάστημα και ο δικαιούχος πληρώθηκε το προς αποζημίωση ποσό.

Στις μέρες μας, η ιδιωτική ασφάλιση επιβάλλεται, είτε για νομικούς είτε για κοινωνικούς λόγους. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνονται οι ασφαλίσεις, οι οποίες επιβάλλονται από την νομοθεσία και αφορούν  αστικής ευθύνης οχημάτων, σκαφών κ.τ.λ. ενώ στην δεύτερη περίπτωση και στους κοινωνικούς λόγους συγκαταλέγονται οι μη προβλεπόμενες από τον νόμο ασφαλίσεις αλλά υποχρεωτικές από την συνείδηση κάθε πολίτη.

Τέτοιες ασφάλειες είναι οι ασφαλίσεις περιουσίας, ζωής, υγείας και συνταξιοδότησης οι οποίες εξασφαλίζουν στους ασφαλισμένους , σωστές και ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας και διαβίωσης για αυτούς και της οικογένειες τους, αποτρέποντας την οικονομική καταστροφή και ενισχύοντας την συνοχή της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνικής θέσης, με σταθερότητα και μακροημέρευση. Η διατήρηση των εσόδων και της περιουσιακής κατάστασης του ασφαλισμένου, επιτυγχάνεται πρακτικά ,μόνο μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι ένα ατύχημα, μια μακροχρόνια ασθένεια ή ακόμα και μια φυσική καταστροφή, πόσο πολύ επηρεάζει την ζωή του παθόντα, αλλά και της οικογενείας του.  Έτσι πέρα των καθαρά δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που έχει η έλευση κάποιου τέτοιου γεγονότος, απειλείται άμεσα και η συνοχή της οικογένειας του, μέσω των μεταβολών στην σωματική και οικονομική αλλά και ψυχική του κατάσταση.

Η σημαντικότητα της «προαιρετικής» ή καλύτερα της μη νομοθετημένης αλλά υποχρεωτικής ασφάλισης, για κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη, μπορεί να γίνει αντιληπτή από πλήθος περιστατικών. Με τελευταίο παράδειγμα, την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018, που εκτός των ζωών που χάθηκαν, καταστράφηκαν πάνω από 1500 οικήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή σχεδόν όλους τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειες τους, καθιστώντας αδύνατο να επανέλθουν στην πρωτύτερη οικονομικοκοινωνική τους κατάσταση και μεταβάλλοντας δυσμενώς τις ζωές τους.

Η αβεβαιότητα της καταβολής των συντάξεων αλλά και του ποσού αυτών από τα πλήρως κατεστραμμένα δημοσιά ταμεία, οδηγούν τον πολίτη, αναγκαστικά στο να ζητήσει τρόπους ενίσχυσης του μηνιαίου εισοδήματος, για το διάστημα της ζωής που δεν θα μπορεί να εργαστεί άλλο εξαιτίας της ηλικίας του ή λόγο κάποιου ατυχήματος.

Έτσι ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στην περίπτωση αυτή, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, εφόσον η αξιοπιστία πλέον των ασφαλτικών εταιρειών εποπτεύεται από κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Το σημαντικότερο όμως, όλων όσων επιτυγχάνει η ιδιωτική ασφάλιση είναι το αληθινό αίσθημα  ασφάλειας που δημιουργείται στον ασφαλισμένο, το οποίο μειώνει δραστικά την πίεση και το άγχος που εκ φύσεως είναι αιτία πολλών οργανικών και ψυχολογικών παθήσεων .

Έτσι λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας αποδεικνύεται ότι η ασφάλιση δεν είναι και τόσο προαιρετική αλλά μια απαραίτητη πράξη ευθύνης, κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη που ενδιαφέρεται για την οικογένεια του ,αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

 

 

 

Δημήτριος Ζάγουρας

Ασφαλιστικός πράκτορας

Δ.Βασιλείου & Ν.Κρίτζαλη – Χαλκίδα

Τηλ./Fax: 2221077751

Κιν :6936566432

email:dimitris@zagouras.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *