Θ. Ζεμπίλης: Έργο ζωής το φράγμα Σέττας-Μανικίων

Εάν η κατασκευή του φράγματος Σέττας- Μανικίων αποτελούσε το έτος 2000, που ξεκίνησε,  αναπτυξιακό έργο, σήμερα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι όρος επιβίωσης για την ευρύτερη περιοχή, όπως επισήμανε ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης σε γραπτή Ερώτηση (αρ:7347)προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Με την ολοκλήρωση του έργου, αναφέρει ο κ. Ζεμπίλης, θα αντιμετωπιστούν ολιστικά οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, καθώς και της ΔΕ Αμαρύνθου, ενώ θα υπάρξει και τουριστική αξιοποίηση του φράγματος, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Για τον σκοπό αυτό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε  από τους συναρμόδιους Υπουργούς την επίσπευση της διαδικασίας για την δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του έργου και την  ένταξή του στην πρόσκληση VII του προγράμματος Φιλόδημος. Παράλληλα, σημείωσε ότι, η πολυετής καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου δημιουργεί τον κίνδυνο να απαξιωθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να χαθούν τα σημαντικά ποσά που έχουν διατεθεί ως σήμερα.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Ζεμπίλη έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Η κλιματική αλλαγή, που εκδηλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ερημοποίηση πολλών περιοχών της χώρας μας, εξαιτίας της ξηρασίας και της μείωσης υδατικών αποθεμάτων. Στο νομό της Εύβοιας, που θεωρείται ότι θα πληγεί καίρια από το φαινόμενο αυτό, τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν  ήδη πολλές περιοχές του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν στερεύουν οι γεωτρήσεις από τις οποίες εξυπηρετούνται οι ανάγκες ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μένουν για πολλές ημέρες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χωρίς πόσιμο νερό. Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια βλάβη και στον τουρισμό, όπου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία της περιοχής. Αντίστοιχη ζημία υπάρχει και στον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης, αφού δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού και για την άρδευση των καλλιεργειών.

Τα ζητήματα αυτά αντιμετώπιζε ολιστικά το φράγμα Σέττας-Μανικίων, που εντάχθηκε στο 2ο ΚΠΣ και άρχισε να κατασκευάζεται το 2000, ακολούθως δε χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έργο αυτό θα κάλυπτε τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες του σημερινού δήμου Κύμης-Αλιβερίου, αλλά και της δημοτικής ενότητας Αμαρύνθου του δήμου Ερετρίας. Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά η χρηματοδότηση σταμάτησε και το έργο έμεινε ημιτελές. Δεκαπέντε χρόνια μετά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα! Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος, αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα το έργο, να απαξιωθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να χαθούν τα σημαντικά ποσά που έχουν διατεθεί ως σήμερα.

Για να αποφευχθεί αυτό το γεγονός, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το καλοκαίρι του 2019 επεξεργάστηκε πρόταση για συμμετοχή στην Πρόσκληση VII του προγράμματος Φιλόδημος (Φιλόδημος 1 – «Εμβληματικά έργα ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση»). Η πρόταση της Περιφέρειας περιλάμβανε την ολοκλήρωση του φράγματος Μανικίων, με την κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου και των δικτύων ύδρευσης για την περιοχή της δημοτικής Ενότητας Κύμης, με δυνατότητα επέκτασης των δικτύων σε όλο το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, καθώς και τη περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Αμαρύνθου του δήμου Ερετρίας.

Όπως ανέφερα ήδη, θεωρώ ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Μανικίων, καθώς θα δώσει λύση στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ με τα αρδευτικά δίκτυα που θα δημιουργηθούν θα τονωθεί και ο αγροτικός τομέας. Παράλληλα όμως θα επιφέρει και τουριστική ανάπτυξη, αφού η συγκεκριμένη περιοχή έχει εξαιρετικό φυσικό κάλος και προσφέρεται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Κατόπιν αυτού, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία για την δρομολόγηση του έργου της ολοκλήρωσης του φράγματος Σέττας-Μανικίων;

2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υποβολής πρότασης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για ένταξη του εν θέματι έργου στην πρόσκληση VII του προγράμματος Φιλόδημος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *