Τζαμί Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν «σβήνει» τον Κεμάλ και συνεχίζει την «κληρονομιά» του Μωάμεθ

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί την ύστατη προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρηθεί στην εξουσία, αυξάνοντας ταυτόχρονα την δημοτικότητά του, η οποία έχει πληγεί τόσο από την ύφεση της οικονομίας όσο και από την άνοδο μιας σειράς πολιτικών του αντιπάλων

Ως ύστατη προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρηθεί στην εξουσία, αυξάνοντας ταυτόχρονα την δημοτικότητά του, η οποία έχει πληγεί τόσο από την ύφεση που πλήττει την τουρκική οικονομία όσο και από την άνοδο μιας σειράς πολιτικών του αντιπάλων, όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, εξηγούν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης την απόφαση του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει στην υπογραφή του διατάγματος μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Μέσα στις προθέσεις του Τούρκου προέδρου είναι να προσεταιριστεί περαιτέρω το συντηρητικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πίστη του στο ισλάμ, τη φτωχή εκπαίδευση και το χαμηλό βιοτικό του επίπεδο. Παράλληλα, επιχειρεί, υλοποιώντας ένα αίτημα το οποίο διαπλέει το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου στο εσωτερικό της Τουρκίας, να μεταφέρει το ενδιαφέρον από την κακή κατάσταση της οικονομίας και τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα λόγω των συνεχών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες που ακολούθησαν την πτώση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, σε ένα ζήτημα με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πάντως, καταλυτικό χαρακτήρα ως προς την υπογραφή του συγκεκριμένου διατάγματος φαίνεται πως διαδραμάτισε και η τάση του Τούρκου προέδρου να ξεπεράσει σε φήμη και σε επιρροή στο εσωτερικό γίγνεσθαι της Τουρκίας, τον Κεμάλ Ατατούρκ, αναδεικνύοντας έτσι τον εαυτό του σε έναν νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους».

Η απόφαση εξάλλου του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, που άνοιξε τον δρόμο στον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, βασίστηκε στην ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934. Παράλληλα, και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να εμφανιστεί ως γεφυρωτής του «ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος» της χώρας του, προβάλλοντας τον εαυτό ως συνεχιστή της ιστορικής παρακαταθήκης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, προχωρώντας σε μία κίνηση αλαζονείας, δεν διστάζει να κουνήσει το δάχτυλο προς ολόκληρη την χριστιανοσύνη, χωρίς να υπολογίσει τις σχετικές αυστηρές συστάσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε, δείχνοντας έτσι να τραβάει το σκοινί έναντι της Δύσης, αλλά και έναντι στον Ορθόδοξο κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, μένει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει εάν η Αγιά Σοφιά θα λειτουργεί συνεχώς ως χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους, ή σε επιλεγμένες ώρες και μέρες, εξακολουθώντας κατά το υπόλοιπο χρονικό να παραμένει ανοιχτή και για τους επισκέπτες.

Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν πρόκληση για όλο τον πολιτισμένο κόσμο την απόφαση για μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί. Όπως σημείωναν, δεν πρόκειται για διμερές πρόβλημα, αλλά για παραβίαση διεθνών συνθηκών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα βρει απέναντί του όλη τη Δύση.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *