Κικίλιας: Με ιεράρχηση το εμβόλιο κορονοϊού – Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, υπάρχει ισχυρή σύσταση

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, θα γίνεται με ιεράρχηση όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

“Θα υπάρχει ιεράρχηση εκείνων που πρέπει πρώτοι από όλους να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, υπάρχει ισχυρή σύσταση. Θέλουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες και αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Όταν και εφόσον έρθει αυτό το εμβόλιο θα υπάρχει ιεράρχηση εκείνων που θα πρέπει να το κάνουν πρώτα από όλους και αν υπάρχει δεύτερο κύμα κορονοϊού και επειδή είναι δύσκολο να υπάρξει δεύτερο lockdown προσανατολιζόμαστε επίσης στην προστασία και στον περιορισμό αν θέλετε των ευπαθών ομάδων” σημείωσε.

“Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65, να στέλνουν sms ή να συμπληρώνουν κάποιο έγγραφο ναι, θα το κάνουμε. Αν πρέπει να δώσουμε άδεια σε αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα το κάνουμε. Θα προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν” τόνισε ο υπουργός Υγείας.

“Κακώς υπάρχει εφησυχασμός. Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε υπερθετικό βαθμό, όπως άλλες χώρες, που καταστράφηκαν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά. Και αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την χώρα. Θέλω να εξηγήσω, όμως, για μια ακόμη φορά ότι αυτό συνέβη διότι πειθαρχήσαμε όλοι σε οδηγίες καλά τεκμηριωμένες, εμπιστευθήκαμε το κράτος και την Πολιτεία και μας οδήγησε σε αυτό το πλαίσιο. Πάντα προληπτικά έρχεσαι να αντιμετωπίσεις κάποια πράγματα. Θα ήθελα να θυμίσω, ότι ενώ οι άλλες χώρες στον κόσμο άργησαν, εμείς από τα τέλη Ιανουαρίου και ενώ ο ιός ήταν μόνο στην Κίνα προχωρήσαμε σε οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε συγκεκριμένα μέτρα” τόνισε.

“Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι βγήκα και είπα ότι απαγορεύονται τα καρναβάλια. Δεν ήταν δημοφιλές τότε, θυμάστε τι αντιδράσεις είχαμε. Εμείς από αυτό και από το κλείσιμο των σχολείων και το γενικό lockdown που διέταξε ο Πρωθυπουργός και πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και βάρος της ευθύνης πάνω του ως ηγέτης, καταφέραμε και προλάβαμε τη νόσο, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη «γονάτισαν»” συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας. “Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα. Εάν πάψουμε να προσέχουμε και συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και αυτό επεκταθεί, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα” υπογράμμισε.

Πηγή: enikos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο