Ο Δημήτριος Ζάγουρας μας εξηγεί για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Δημήτρη, πότε ξεκίνησε ο κόσμος να ασφαλίζει το αυτοκίνητο του;

   Οι ασφάλειες αυτοκινήτων ξεκίνησαν από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία Οχάιο, τέλη δεκάτου ένατου με αρχές εικοστού αιώνα, στην συνέχεια εξελίχτηκαν παγκοσμίως και σε αριθμό και σε καλύψεις.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική, σωστά;

  Σωστά, η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αυτοκινήτων νομοθετικά, ξεκίνησε πάλι από την Αμερική και το Κονέκτικατ το 1902 , ενώ στην χώρα μας από το 1978. Βέβαια, αυτή η νομοθεσία αναθεωρήθηκε αρκετές φορές ώστε να εναρμονιστεί, στα στάνταρ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι υποχρεωτική.

Ποιες είναι σήμερα, οι νομικά υποχρεωτικές καλύψεις, που πρέπει να έχει ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου;

  Είναι η αστική ευθύνη προς τρίτους, συγκεκριμένα οι σωματικές βλάβες και οι υλικές ζημιές που θα προκαλέσει ένα υπαίτιο όχημα μέχρι του ποσού των 1.220.000 ευρώ ανά άτομο και το ίδιο ποσό για την πρόκληση υλικών ζημιών.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα;

  Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης μέχρι 1001 κυβικών είναι 200 ευρώ το χρηματικό πρόστιμο ενώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, 250. Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ειδοποίηση από την εφορία να πληρώσει αυτό το πρόστιμο σε διάστημα 8 ημερών.

Σε περίπτωση που το αγνοήσει και διαπιστωθεί ότι είναι ανασφάλιστο σε έλεγχο της τροχαίας, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ, αφαίρεση των πινακίδων του οχήματος μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες.

Αν όμως το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, τότε τα πράγματα γίνονται πραγματικά δυσάρεστα, εφόσον προβλέπεται φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και αφαίρεση πινακίδων , και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια.

Όταν αγοράζει κάποιος ένα αυτοκίνητο από κάποια αντιπροσωπεία , ο πωλητής του προτείνει ασφάλιση, ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να την δεχτεί;

  Σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούται ο υποψήφιος αγοραστής να ασφαλιστεί εκεί που θα του πει η αντιπροσωπεία. Ακόμα και αν αγοράζει το αυτοκίνητο μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οργανισμός που τον χρηματοδότει, μπορεί να απαιτεί την ασφάλιση του οχήματος με ορισμένες καλύψεις, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να τον υποχρεώσει να ασφαλιστεί σε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να διαλέγει κάποιος την ασφαλιστική εταιρία που θα ασφαλίσει το όχημα του;

  Κατά την γνώμη μου, είναι σημαντικό να λάβει υπόψη ο αγοραστής το κύρος της ασφαλιστικής εταιρίας,  τις παρεχόμενες καλύψεις του συμβολαίου , το κόστος ασφάλισης ώστε το προϊόν να αξίζει το χρηματικό αντίτιμο και τέλος αλλά ίσως σημαντικότερο, τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή που θα συνεργαστεί. Αυτό γιατί ο ασφαλιστής είναι εκείνος που θα του υποδείξει-εξηγήσει τα διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα, τους όρους αλλά και θα είναι δίπλα του ότι και αν συμβεί.  Συμπερασματικά, η καλή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι σαν τον καλό γιατρό ευχόμαστε να μην τον χρειαστούμε ποτέ, εάν όμως έρθει εκείνη η στιγμή, θέλουμε να είναι ο καλύτερος.

Ο Δημήτριος Ζάγουρας είναι ασφαλιστικός πράκτορας με περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρία στον χώρο των ασφαλίσεων και διατηρεί το πρακτορείο του στην Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2221077751

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο