Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό / Έλενα Βάκα: “Το μείζον είναι να επισπεύσουμε τις διαδικασίες”

Στη ειδική σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Αυγούστου, συμμετείχε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η πλήρης ενημέρωση του Πρωθυπουργού για τις ζημιές που προκάλεσε η τραγική κακοκαιρία που έπληξε τους Δήμους της Εύβοιας από τους Δημάρχους και οι άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάστασή τους, την δρομολόγηση των αποζημιώσεων και την επαναφορά της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

“Πρωταρχικός μας στόχος ήταν οι άμεσες παρεμβάσεις για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων και η μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος, όπου τους παρείχαμε σίτιση, νερό και είδη πρώτης ανάγκης”,  τόνισε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. “Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 διασώσεις καθώς συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Ο μηχανισμός του Δήμου ήταν και είναι παρών και οι άνθρωποι αυτοί που συναντήσατε δεν έχουν κοιμηθεί εδώ και δύο 24ωρα.”

Επιπλέον επεσήμανε ότι, επειδή ήταν παρόντες και οι τρεις Υπουργοί, η συνεργασία με τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους ήταν άριστη. “Οι ζημιές είναι τεράστιες και πρωτοφανείς. Εκτός από την αποκοπή τριών περιοχών, έχουμε γέφυρες κατεστραμμένες, παραλίες εξαφανισμένες, δρόμους κομμένους στα δύο, τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση εξαιτίας και των ζημιών στην ηλεκτροδότηση σε όλο τον άξονα από τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων μέχρι τον παραποτάμιο άξονα του Δήμου Χαλκιδέων. Η Χαλκίδα, που έχει δύο πηγές υδροδότησης σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες, ήταν χθες χωρίς νερό και μετά από τιτάνια προσπάθεια των συνεργείων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και των συνεργείων της Δ.Ε.Η. αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η υδροδότηση. Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη να αποκατασταθεί η υδροδότηση και στην περιοχή του Ληλαντίου. Έχουν γίνει όμως πολλές ζημιές. Ένα παράδειγμα μόνο είναι ότι δύο γεωτρήσεις και ένας υποσταθμός από τις γεωτρήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι εντελώς κατεστραμμένες. “

Ολοκληρώνοντας η Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Δήμο είναι να γίνει η άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων, ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει και με την Περιφέρεια για την σύσταση των  Επιτροπών  και με την Γενική Γραμματεία Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. “Θέλουμε, όμως, και τη συνδρομή των Υπουργείων γιατί σίγουρα το στελεχιακό δυναμικό των Δήμων δεν επαρκεί σε αυτές τις περιπτώσεις σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς και των όσων πρέπει να καταγραφούν και να αποκατασταθούν.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ζητώ με κάποιον τρόπο να βρούμε πιο ευέλικτες διαδικασίες ως προς τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε τέτοιες περιπτώσεις. Το μείζον είναι να τις επισπεύσουμε. Γιατί όταν αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 1000 κατοικίες οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, πολλά οχήματα, πολλές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες οι οποίες είναι κατεστραμμένες, τεράστιες ζημιές για τους αγρότες, οι οποίοι ζουν από αυτή τη δουλειά, πρέπει να βρούμε τρόπους οι διαδικασίες να είναι πιο σύντομες. Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι αυτοί οι άνθρωποι θα καθυστερήσουν π.χ.  5 μήνες να αποζημιωθούν. Επίσης, σας ζητώ να φροντίσετε για τις οικονομικές ελαφρύνσεις των πληγέντων όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους στην Πολιτεία και βέβαια ζητώ την αποτελεσματική σας αντιμετώπιση στην πρωτοφανή και τραγική αυτή κατάσταση που έπληξε την Εύβοια.”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων.

                                                                                                                                                Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                           Δήμου Χαλκιδέων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *