Π.Ε. Εύβοιας: Περί καταλληλότητας ακτών κολύμβησης

Η πρωτόγνωρη καταστροφή που συντελέστηκε από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων στις 9 Αυγούστου 2020, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις κολυμβητικές ακτές, σε μήκος ακτογραμμής πολλών χιλιομέτρων στον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό.

Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέληξαν στη θάλασσα προκάλεσαν ζημιές στον αιγιαλό και στις παραλίες, καθώς επίσης επιβάρυνση με μεγάλους όγκους φερτών υλικών όπως ξύλα, σκουπίδια, πλαστικά, οικιακά αντικείμενα, νεκρά ζώα κ.λ.π.  Το νερό της θάλασσας σε πολλά σημεία εμφανίζει θολερότητα και αιωρούμενα στερεά.  Η όλη κατάσταση έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού με αποτέλεσμα οι κολυμβητές να είναι εκτεθειμένοι σε πιθανό κίνδυνο για την υγεία τους.

Ήδη με την παρέλευση των ημερών, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης από την Περιφέρεια και τους Δήμους, έχει αρχίσει σταδιακά η επαναφορά πολλών κολυμβητικών περιοχών στην πρότερη κατάσταση.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ευβοίας έχει προβεί σε δειγματοληψίες θαλασσινού νερού, τα δείγματα έχουν αποσταλεί σε διαπιστευμένο εργαστήριο και για τα αποτελέσματα αυτών θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρακαλούμε τους κολυμβητές να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν την κολύμβηση σε ακτές που είναι επιβαρυμένες με φερτά υλικά, λάσπες κ.λ.π. και γενικά συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση πλησίον εκβολών χειμάρρων, αγωγών και εκεί που τα νερά είναι θολά και η θάλασσα ή η ακτή δεν είναι καθαρές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *