Μόσιαλος: «Τα σχολεία να ανοίξουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη»

Την καθιέρωση ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία με την ενοικίαση επιπλέον αιθουσών, την εκ περιτροπής διδασκαλία, αλλά και την τηλεκπαίδευση, προτείνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Προτείνοντας μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής κ. Μόσιαλος τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι “Θα πρέπει να είναι μικρότερος ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις”, τονίζοντας πως τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλους τους κλειστούς χώρους, θα πρέπει να ισχύουν και για τις σχολικές αίθουσες.

«Όταν λέμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από τον κορονοϊό στους κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερος από την συμπεριφορά που έχουμε στους ανοικτούς χώρους, και όταν η γενική σύσταση είναι να τα κάνουμε όλα, δηλαδή και μάσκες και αποστάσεις και υγιεινή των χεριών και εξαερισμός με φρέσκο αέρα, που προτείνονται για όλους τους κλειστούς χώρους, φαντάζομαι ότι τα ίδια θα ισχύουν και για τα σχολεία. Δεν μπορεί να είναι εξαίρεση τα σχολεία στο γενικότερο επιστημονικό κανόνα για το πώς αντιμετωπίζουμε την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά προτείνοντας την ενοικίαση χώρων, την εκ περιτροπής διδασκαλία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Μόσιαλος: “Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, κινδυνεύουν, όμως, οι οικογένειές τους”

Αναφερόμενος στις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις της μετάδοσης του κορονοϊού στα παιδιά, ο κ. Μόσιαλος είπε ήταν κατηγορηματικός: “Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος για τα παιδιά κάτω των 10 ετών, και πολύ μικρός άνω των 10 ετών. Tα παιδιά, αν κολλήσουν τη νόσο, νοσούν με ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σ’ αυτό κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με σοβαρά περιστατικά σε ανήλικους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπαρκτός -αν όχι ακόμα και πολύ μεγάλος- είναι ο κίνδυνος, όταν οι μαθητές ανήκουν σε οικογένειες που ζουν μαζί με παππούδες και γιαγιάδες, σε περιορισμένους χώρους. Για αυτό και είναι -όπως πρόσθεσε- σημαντικό να εξεταστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όχι ως εναλλακτικό σχέδιο ή plan B, αλλά ως παράλληλη εκπαιδευτική επιλογή για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή υποκείμενα νοσήματα στην οικογένεια.

“Κάνω μια παρένθεση εδώ, για να υπογραμμίσω πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει επικαιροποίηση των κριτηρίων για την κατάταξη όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Λαμβάνω ο ίδιος πολλά μηνύματα από γονείς που ανησυχούν εάν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση. Για επιτάχυνση της διαδικασίας μπορούμε να ανατρέξουμε στα παραδείγματα κριτηρίων που έχουν θεσπίσει άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ελβετία, η Αγγλία και η Γαλλία”, ανέφερε ο καθηγητής του LSC.

Μόσιαλος: “Οι περισσότεροι θα τηρήσουν τα μέτρα όταν θα δουν πολλά κρούσματα”

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Μόσιαλο, τα μέτρα για την πανδημία εφαρμόζονται, όμως, οι περισσότεροι θα τα τηρήσουν όταν αυξηθούν τα κρούσματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στην Ελλάδα η καραντίνα ήταν από τις πιο μικρές στην Ευρώπη, κράτησε μόνο 6 εβδομάδες, καθώς τα κρούσματα ήταν λίγα και οι θάνατοι ελάχιστοι. Από τα τέλη Απριλίου υπάρχει ένας εφησυχασμός και αυτό ήταν λάθος».

«Αυτό είναι το παράδοξο, αν δεν δεις το πρόβλημα, τότε αρχίζεις και πιστεύεις ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ήταν σημαντικό να μη σταματήσουν τα μηνύματα από πλευράς της πολιτείας για να μη δοθεί η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Ερωτώμενος σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΑΠΘ για 2.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο, σημείωσε πως οι προβλέψεις βασίζονται στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα και δεν λαμβάνονται υπόψιν στοιχεία όπως η αλλαγή συμπεριφοράς και η εντατικοποίηση των μέτρων.

Όπως τόνισε, η αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς των πολιτών μπορεί να γίνει ανάχωμα για την εξάπλωση της πανδημίας, όπως και η λήψη κατάλληλων μέτρων, στον κατάλληλο χρόνο.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο