Λέκκας: Το πενταπλό «χτύπημα» της κακοκαιρίας που ισοπέδωσε την Καρδίτσα με 5000 πλημμυρισμένα σπίτια!

Συνολικά τρεις είναι οι νεκροί που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, από το “χτύπημα” του Ιανού. Οι δύο από αυτούς, είναι στην Καρδίτσα, όπου εκτός από ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, καταγράφονται και τεράστιες ζημιές.

Λέκκας: Οι πέντε παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή

  1. οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.
  2. οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών
  3. η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά
  4. η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών
  5. οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

 

“Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα”, δήλωσε ο καθηγητής, κρατώντας σε επιφυλακή τους κατοίκους της περιοχής.

Εικόνες απίστευτης καταστροφής σε όλο τον νομό Καρδίτσας

Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, που φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής, είναι αυτή με το ζευγάρι των κτηνοτρόφων, που περίμενε για ώρες τους διασώστες πάνω σε μπάλες τριφυλλιού!

Τελικά οι άνθρωποι διασώθηκαν, δυστυχώς όμως όχι και τα ζώα τους…

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο newsit.gr ο Δήμαρχος Καρδίτσας, έγιναν 600 απεγκλωβισμοί ανθρώπων!

Όμως και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, καταγράφηκαν πρωτόγνωρες εικόνες. Όπως αυτού του ανθρώπου στα Τρίκαλα, που κρατιόταν από έναν κορμό δέντρου για να σωθεί, από τον ορμητικό χείμαρρο…

Πυροσβεστική: 896 απεγκλωβισμοί και διασώσεις λόγω του “Ιανού”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, που βγήκε νωρίς το απόγευμα, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις νερού, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Στη Θεσσαλία συγκεκριμένα (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, οι νεκροί στην Καρδίτσα είναι δύο! Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν, μία ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της, στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, κοντά στο κέντρο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας. 

Ενώ, αγνοούνται οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο