20. Απριλίου 2021
EVIANEXT.GRMail: evianext@gmail.com

Στη “δίνη” του κορονοϊού η Αττική: Kρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Μήνυμα Μητσοτάκη, νέα μέτρα στο τραπέζι

newsroom24 Σεπτεμβρίου 20202min210

Στη “δίνη” του κορονοϊού η Αττική: Kρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Μήνυμα Μητσοτάκη, νέα μέτρα στο τραπέζι

newsroom24 Σεπτεμβρίου 20202min210
720_741083_e78868ab2a-9b1cf2142b85ceef

Στο επίκεντρο της πανδημικής δίνης βρίσκεται η Αττική με τα επόμενα 24ωρα να είναι κρίσιμα για τη λήψη επιπλέον μέτρων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει προς τους πολίτες νέο τηλεοπτικό μήνυμα για τον κορονοϊό, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, “δεν θα πει για lockdown”, ούτε θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα. “Θα περιγράψει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και τι πρέπει να γίνει ώστε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα και να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα” τόνισε ο κ. Πέτσας. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού κάνει μια γενική αναφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις αντοχές του συστήματος υγείας , αναμένεται να τονίσει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας και να επισημάνει τη σημασία της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναφερθεί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποφυγή συνωστισμού που παρατηρείται ιδίως τις ώρες αιχμής. Όπως είπε, εξάλλου ο κ. Πέτσας, για τα αστικά λεωφορεία σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αύξηση του στόλου.

“Καμπανάκι” από τους ειδικούς

Ωστόσο η Αττική εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη και η ανησυχία είναι μεγάλη Τα επτά στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες για το Λεκανοπέδιο είναι τα εξής:

– ο αριθμός των κρουσμάτων

– ο αριθμός των διασωληνωμένων- ο αριθμός των θανάτων

– ο αριθμός των εισαγωγών

– το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ

– το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά

– ο δείκτης R0 για τον οποίο στην Αττική κινείται γύρω από το 1 με ανοδική τάση

Προβληματισμό προκαλεί και το κατά πόσο μπορεί να αναστραφεί αυτό το κύμα ενόψει του χειμώνα. Στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα επιπρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που χρειαστεί, όπως περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας περιπτέρων και μίνι μάρκετ ή και η απαγόρευση αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα με στόχο να περιοριστούν οι συναθροίσεις στις πλατείες. Εξάλλου, ήδη από το βράδυ της Τρίτης άρχισαν να “περιοδεύουν” 80 “κινητά μεγάφωνα” σε πλατείες, πάρκα, αλσύλλια, πεζοδρόμους και άλλους ανοικτούς υπαίθριους χώρους υπενθυμίζοντας στους περαστικούς την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων ενώ αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα στους απείθαρχους. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε δεν αποκλείεται να γίνε υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η αυστηροποίηση των μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών, ενδεχομένως μέσω χρήσης SMS.

Εξάλλου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, δήλωσε ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα στο “οπλοστάσιο” της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί θα υπάρχει στα τέλη Σεπτέμβρη. “Αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να δούμε περισσότερα μέτρα για να μην ξεφύγει η πανδημία” τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών. «Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και δεν έχει συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων», σημείωσε.

Για την Αττική ανέφερε ότι συγκεντρώνει το 40% με 60% των καθημερινών κρουσμάτων και εξήγησε ότι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού και η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, δεν ισχύει ότι τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζονται σε αλλοδαπούς.

Επιστροφή του Τσιόδρα – Μαζί με Κικίλια ενημερώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Υπουργός ΥγείαςΒασίλης Κικίλιας έχει συνάντηση σήμερα με τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό και την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Πηγή: enikos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *