Δ. Ζάγουρας: Ασφαλίσεις επαγγελματικής αστικής ευθύνης

Δημήτρη καλημέρα! Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία για τις ασφαλίσεις επαγγελματικής αστικής ευθύνης. Τι είναι αυτές και τι καλύπτουν;

Όπως γνωρίζεις λόγω των ιδιαιτέρως δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνουν οι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια , προσπαθούν να διασφαλίσουν την οικονομική τους κατάσταση από διάφορους κινδύνους που προκύπτουν μέσω της εξάσκησης του επαγγέλματος τους. Έτσι τα προγράμματα ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης , καλύπτουν τον ασφαλισμένο που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο επαγγελματίας,  από αμέλεια, λάθη και παραλείψεις που έκανε και είχε σαν αποτέλεσμα την σωματική βλάβη ή την υλική ζημιά κάποιου τρίτου ατόμου.

Θα μπορούσες να μας φέρεις ένα παράδειγμα;

Φυσικά, φανταστείτε έναν γιατρό που κάνει λάθος διάγνωση, ή έναν που δίνει μια λάθος θεραπευτική αγωγή με αποτέλεσμα, να κινδυνέψει η ζωή ή ακόμα και να πεθάνει κάποιος, εξαιτίας της ιατρικής παράλειψης ή λάθους.  Σκέψου την αποζημίωση που θα πρέπει να δώσει ο γιατρός στον ασθενή ή στην δεύτερη περίπτωση στους δικαιούχους.

Φαντάσου έναν μηχανικό που κατασκευάζει κάποιο έργο και εξαιτίας μιας κακοτεχνίας, να κινδυνέψει η ζωή κάποιου τρίτου…

Στα 2 παραδείγματα που προανέφερα, το ασφαλιστήριο επαγγελματικής αστικής ευθύνης αποδεικνύεται στην κυριολεξία σωτήριο γιατί αυτό είναι εξάλλου, που θα καλύψει την ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή του επαγγελματία, από ένα τέτοιο γεγονός.

Υπάρχει άλλος λόγος που το τελευταίο διάστημα σημειώνεται αύξηση αυτού του είδους ασφαλίσεων;

Αν εξαιρέσουμε το ότι ο Έλληνας αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη ασφαλιστική συνείδηση, άλλος λόγος είναι οι αποζημιώσεις που έχουν αξιωθεί , ιδιαίτερα από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.  Για παράδειγμα , γνωστοποιήθηκε ότι ο μέσος όρος των οικονομικών αξιώσεων σε ορθοπεδικά περιστατικά είναι 265.000 ευρώ ενώ σε γυναικολογικά περιστατικά 625.000 ευρώ.

  Εκτός των γιατρών και των μηχανικών υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες που ασφαλίζονται;

Φυσικά, σχεδόν όλοι, από λογιστές και φοροτεχνικούς, μέχρι ασφαλιστές και από ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ και εστιατορίων,  μέχρι διαχειριστές πολυκατοικιών.

Η νομοθεσία υποχρεώνει μια τέτοια ασφάλιση;

 Η νομοθεσία υποχρεώνει κάποια επαγγέλματα, αλλά όχι όλα, αυτό που υποχρεώνει πραγματικά τον επαγγελματία να προβεί σε μια τέτοια ασφάλιση, είναι η συνείδηση του, η ηρεμία και η αφοσίωση στην δουλειά του.

Ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας ασφάλισης;

Το οικονομικό κόστος, εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως η φύση του επαγγέλματος , το καλυπτόμενο κεφάλαιο κ.α.  Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει μηδαμινό σε σχέση με το οικονομικό και ψυχολογικό όφελος που προκύπτει κατά την έλευση του κινδύνου.

Δημήτρη σε ευχαριστούμε!

Ο Δημήτριος Ζάγουρας είναι ασφαλιστικός πράκτορας με περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρία στον χώρο των ασφαλίσεων και διατηρεί το πρακτορείο του στην Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2221077751

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *