ΛΑΡΚΟ: «Ογδόντα νεκροί εργαζόμενοι στις βάρδιες, εκατοντάδες άλλοι από επαγγελματικές ασθένειες…»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου, απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο της εταιρίας στη Λάρυμνα.

Μετά το τέλος της, οι απεργοί εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

«Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και στην απόλυση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, χωρίς καμία διασφάλιση για τον παραγωγικό της χαρακτήρα, τη συνέχιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περπατά στην εκποίηση της.

Ογδόντα νεκροί εργαζόμενοι στις βάρδιες, εκατοντάδες άλλοι από επαγγελματικές ασθένειες, εκατοντάδες ακόμη σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και όσοι δούλεψαν και δουλεύουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, με το αίμα και τον ιδρώτα μας έχουμε δημιουργήσει και κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα.

Έχουμε το δικαίωμα και απαιτούμε:

– Με ευθύνη της κυβέρνησης, να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.

– Να σταματήσει η εκποίηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας μεταλλείων και εργοστασίου.

– Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα “μόνιμων” και εργαζομένων των εργολαβιών.

– Η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη του κράτους, να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει.

Να αναπτυχθεί με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Δεν δεχόμαστε ούτε μία απόλυση. Δεν χαρίζουμε τίποτα από τα δικαιώματα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ευημερία των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελός του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αφουγκραστεί την αγωνία των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσει το έγκλημα.
Οι παρευρισκόμενοι στην απεργιακή συγκέντρωση».

Π. Πολίτης: Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε εδώ, όρθιοι, και αυτό το οφείλουμε στη μεγάλη αλληλεγγύη που έχετε δείξει όλο αυτό το διάστημα. Με ενότητα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Δίνουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης.

Ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τον αγώνα τους, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο εργατικό κίνημα και τόνισε:

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. Οι 80 νεκροί στις βάρδιες. Οι εκατοντάδες θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες και οι εκατοντάδες σακατεμένοι. Ο ιδρώτας όλων όσων γλιτώσαμε από τον θάνατο και τις αρρώστιες. Αυτά, αυτά είναι που έχουν κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα. Δεν τη χαρίζουμε. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και ενιαία».

Όπως υποστήριξε, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, προωθείται η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διασφαλίζονται η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας εργοστασίου και μεταλλείων, ο παραγωγικός χαρακτήρας της και οι θέσεις εργασίας:

«Με τα σήμερα δεδομένα, μέχρι το τέλος του έτους η ΛΑΡΚΟ δεν θα έχει ρεύμα, δεν θα έχει πρώτες ύλες, διακόπτονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στις εργολαβίες, θα σταματήσει τη λειτουργία της. Η ΛΑΡΚΟ, μετά από 56 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας, στην κυριολεξία παίζεται στον “τζόγο”, για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να σταματήσουν τη λειτουργία της, να απολύσουν τους εργαζόμενους».

Ακόμη, υπογράμμισε τη διαχρονική, συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, για τη μέχρι σήμερα πορεία της ΛΑΡΚΟ και την πολιτική κατεύθυνσή τους, στην οποία εντάσσεται «η απαξίωση αρχικά και η εκποίηση τώρα της ΛΑΡΚΟ».

Κουτσούμπας: Αλληλέγγυοι στον αγώνα

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, διάλυσης ολόκληρης της περιοχής. Είμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στους κατοίκους της περιοχής, που θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής και των επιλογών και της σημερινής κυβέρνησης κι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

«Δεν τα παρατάμε, προχωράμε, συνεχίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *