Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των δικαστών για τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες

Στις 10 ξεκινά εκ νέου η διαδικασία με αγορεύσεις των συνηγόρων, μετά την εισαγγελική πρόταση για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Ρουπακιά

Συνεχίζονται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για χορήγηση αναστολής στην έκτιση των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Ειδικότερα, χθες, η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στους καταδικασθέντες και αντί για εκτέλεση των ποινών που τους επέβαλλε να αποφασίσει να τους αφήσει ελευθέρους με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ο μόνος τον οποίο η εισαγγελέας εξαίρεσε από την πρότασή της για χορήγηση αναστολής ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 14 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κ.ά.

Μετά την πρόταση της κυρίας Οικονόμου, το λόγο έλαβαν για να δευτερολογήσουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης οι οποίο όπως ήταν αναμενόμενο συντάχθηκαν με την εισαγγελική αγόρευση. Σήμερα, οι δευτερολογίες αυτές θα συνεχιστούν και στο δικαστήριο αναμένεται να αγορεύσουν συνήγοροι υπεράσπισης του μελών του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Λαγού, κ.ά) όπως επίσης και άλλων καταδικασθέντων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να εκδώσει την τελική απόφασή του επί των αιτημάτων αναστολής που επέβαλλαν οι καταδικασθέντες.

Πάντως χθες, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με το σκεπτικό ότι οι καταδικασθέντες δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής ούτε ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. «Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών… Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων στην πρότασή της η εισαγγελέας, προκαλώντας την αντίδραση συνηγόρων πολιτικής αγωγής, οι οποίοι σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ χαρακτήρισαν την εισαγγελέα «συνήγορο υπεράσπισης των χρυσαυγιτών» που «αναμασά όχι μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των καταδικασθέντων».

Όπως και να έχει την τελική απόφαση για το θέμα των αναστολών θα την λάβει το δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψής του και χωρίς να δεσμεύεται από την εισαγγελική πρόταση.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *