Κοινή ανακοίνωση: Η Περιφέρεια της Στερεάς και πάλι ουραγός…

Διαβάστε παρακάτω, την ανακοίνωση Γκλέτσου, Αναγνωστάκη, Μπατζελή, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων:

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δυστυχώς, με μόνο 10 εκ., στις τελευταίες θέσεις, στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

Αυτή είναι η κατάταξη των περιφερειών, με βάση τους προϋπολογισμούς στις προσκλήσεις τους.

 1. Περιφέρεια Αττικής: 200.000.000 €
 2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 150.000.000 €
 3. Περιφέρεια Κρήτης: 50.000.000 €
 4. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 45.000.000 €
 5. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 30.000.000 €
 6. Περιφέρεια Πελοποννήσου: 30.000.000 €
 7. Περιφέρεια Ηπείρου: 30.000.000 €
 8. Περιφέρεια Θεσσαλίας: 30.000.000 €
 9. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 30.000.000 €
 10. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 25.000.000 €
 11. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 14.000.000 €
 12. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 10.000.000 €
 13. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 10.000.000 €

Αλλεπάλληλες οι επισημάνσεις των εκπροσώπων της μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή, έντονες και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των Μικρό-Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Τώρα κάποιοι αναζητούν λύσεις, που όφειλαν να έχουν σκεφτεί πριν την πρόσκληση, αναζητούν τρόπους να καλύψουν την προφανή ανεπάρκειά τους.

Εμείς, ως υπεύθυνες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, για την αύξηση του προυπολογισμού και τη διεύρυνση του αριθμού των δυνητικά ωφελούμενων του προγράμματος,

Για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, μην αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία, για να στηρίξουμε την περιφερειακή οικονομία μας.

 

Συνημμένο η κοινή πρόταση των παρατάξεων “Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση”, “Στερεά Υπεροχής”, “πατρίδα μας η Στερεά”, που συνυπογράφουν οι επικεφαλής τους, Απόστολος Γκλέτσος, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Κατερίνα Μπατζελή.

 

1.Αίτημα θέματος προ Ημερησίας Διάταξης  στην 9η Σύγκλιση Περιφερειακού Συμβούλιου (23-10-20)  

Προς τους κκ/α:

 • Ηλία Σανίδα ,πρόεδρο του ΠΣ
 • Σοφία Αγγελοπούλου, Αντιπρόεδρο ΠΣ
 • Παρασκευά Δρόσο, Γραμματέα ΠΣ
 • Γραμματεία ΠΣ

2.Κοινής Επερώτησης

προς τον κο. Φάνη Σπανό, περιφερειάρχη

 

Θέμα: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Α. Επισημαίνοντας ότι:

 • Την πρόσφατη προκήρυξη για την Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 που έγινε από την ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας με το ποσό των 10εκ €.
 • Το ότι το διαθέσιμο από την προκήρυξη ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 350 επιχειρήσεις ενώ η ζήτηση θα είναι τουλάχιστον 5-6 χιλιάδων επιχειρήσεων ποσοστό ικανοποίησης περίπου 15%. (με μέσο ποσό 25.500€)
 • Τα ποσά που διαθέτουν άλλες Περιφέρειες στην ίδια Δράση που είναι από 40εκ.ευρω έως και 200 εκ. ευρώ και γίνονται συνεχείς διαπραγματεύσεις εκ μέρους για ενίσχυση των ΜΜΕ με επιπλέον δημοσίους πόρους ,ευρωπαϊκούς κι εθνικούς.
 • Την από 14-9-20 θέματος στην 33η Οικονομική Επιτροπή περί Ειδικών προγραμμάτων που πρέπει να υιοθετήσει και να υλοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και των πολιτικών προτάσεων των παρατάξεων επί του θέματος το οποίο και αναδείχθηκε επανειλημμένως στην ΟΕ.

 

Β. Λαμβάνοντας υπόψη ότι :

 • Το πρόγραμμα ΟΧΕ της ΠΣΤΕ (ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις) για τα οποία είναι δεσμευμένα τουλάχιστον 25εκ €, όπου ποσό περίπου 10εκ € προβλέπεται ήδη να κατευθυνθεί έτσι και αλλιώς στην επιχειρηματικότητα – περιβάλλον, μέρος το οποίου μπορεί να ανακατευθυνθεί για επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ λόγω κορωνοϊού, εντάσσοντας στην τρέχουσα προκήρυξη και την χωρική διάσταση (δηλ τις ΟΧΕ) ή ακόμη και την περιβαλλοντική διάσταση των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν (πχ επιχειρήσεις στον Ασωπό).Να σημειωθεί ότι 16-09-20 εκδόθηκε η πρώτη πρόσκληση με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ(πχ.άτυπη ΒΙ.ΠΕ, έργα υποδομής) για δράσεις υποστήριξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά όχι για δράσεις άμεσης ενίσχυσης.
 • Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο δηλαδή με ανακατεύθυνση κονδυλίων που αφορούν ήδη στην επιχειρηματικότητα, θα μπορούσε η Περιφέρεια αλλά δεν το έπραξε, να διαπραγματευτεί την ενσωμάτωση των πόρων, από τη δράση Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Δικαιούχοι Δήμοι και Επιμελητήρια), εντάσσοντας επίσης την αστική χωρική διάσταση, από τα οποία επίσης θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους διατιθέμενους πόρους, εξυπηρετώντας και τους στόχους της δράσης, η οποία έχει κωλυσιεργήσει επί ένα και πλέον έτος.
 • Έργα τα οποία είτε λιμνάζουν είτε δεν έχουν απορρόφηση τουλάχιστον 18 μήνες και οδεύουν προς απένταξη από το ΕΣΠΑ-ΠΔΕ-ΠΕΠ, θα έπρεπε άμεσα να επαναξιολογηθούν και όσα κριθούν προς απένταξη να μεταφερθούν οι πόροι τους.
 • Συνακόλουθα είναι γνωστό ότι όλες οι δράσεις επιχειρηματικότητας έχουν ποσοστό υλοποίησης από 55%-60%, δηλαδή από τις ήδη ενταγμένες ή προς ένταξη δράσεις μπορεί να προβλεφθεί η αστοχία υλοποίησης του ποσοστού 40% που αντιστοιχεί σε ποσό προς μεταφορά στη δράση για τις πληττόμενες από τον COVID 19 επιχειρήσεις.
 • Την καθυστέρηση ένταξης κρίσιμων για την επιχειρηματικότητα δράσεων, όπως στην προκήρυξη για τις τεχνολογίες πληροφορικής, για την αξιολόγηση, ένταξη και υλοποίηση προγραμμάτων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αίτηση  από τον Φεβρουάριο του 2020.  Στα μέσα Αύγουστου και ενώ σε άλλες Περιφέρειες υλοποιούσαν και ολοκλήρωναν αντίστοιχα προγράμματα, οι υπηρεσίες σας κωλυσιεργούσαν και μεσούσης της περιόδου κορονοϊού ζητούσαν από τις επιχειρήσεις εκ νέου επικαιροποίηση των δικαιολογητικών, τα οποία δεν απαιτούνταν ούτε χρειάζονταν εφόσον μπορούσαν να τα ζητήσουν κατά την ένταξη.  Αποτέλεσμα είναι να «χαθεί» ωφέλιμος χρόνος για τις ΜΜΕ τις περιφέρειας μας.
 • Επιπρόσθετα σημαντική καθυστέρηση είχε και η δράση για την καινοτομία την οποία κάνατε 18 μήνες να την αξιολογήσετε όπως και στην ανυπαρξία αξιολογήσεων και αποφάσεων ένταξης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου για επενδύσεις επιχειρήσεων.
 • Σε ότι αφορά στις δυνατότητες εξεύρεσης επιπλέον πόρων με μια καλύτερη διαχείριση για την δράση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID 19, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ένταξη ότι μεγάλο ποσοστό από αυτές, τουλάχιστον 40%, όταν ενταχθούν ΔΕΝ θα διαθέτουν την απαραίτητη Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα άρα η διαδικασία, με τη λογική της υπερδέσμευσης μπορείτε είτε να εντάξετε παραπάνω 40% επιχειρήσεις είτε να έχετε μονίμως ανοικτό τον κατάλογο ενταγμένων και επιλαχόντων και κατά την αίτηση εκταμίευσης να εντάσσετε την επόμενη επιχείρηση χωρίς να απαιτείται επικαιροποίηση της απόφασης ένταξης.
 • Ως επιστέγασμα της «περιφερειακής απομόνωσης του ΠΣ» αλλά ταυτόχρονα ενδεικτικό της πολιτικής σας νοοτροπίας των κλεισμένων ΘΥΡΩΝ ,τοποθετείτε στην διαχείριση των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας την ΑΝ.ΔΙΑ,  στη θέση του Πρόεδρου και Δ/ντος σύμβουλου σε εκπρόσωπο του επιμελητηρίου, ΜΕ ΠΛΗΡΗ  απουσία εκπροσώπου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Γ. Εκφράζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στην δίνη των καταστροφικών επιπτώσεων του κορονοϊού, την διαβεβαίωση  εκ μέρους μας της ανάγκης στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές  και γνωρίζοντας τις δυνατότητες που είχαμε και μπορούμε να τις διευρύνουμε με σημαντικές πρωτοβουλίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο , διαπιστώνουμε και βάση των προαναφερθέντων:

 • Την αδυναμία της ΠΑ να αναμορφώσει και να αναδιαρθρώσει τα έργα της Περιφέρειας μας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ενώ δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τα υπάρχοντα προγράμματα ΜΜΕ .
 • Την πολιτική επιλογή της ΠΑ για «ανυπαρξία» διατύπωσης ή έκφρασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή- θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης- προβληματισμού ,διαλόγου και πολιτικών πρωτοβουλιών ώστε να βρεθούν  περισσότεροι πόροι για να ανακουφιστούν  οι συμπολίτες μας και οι επιχειρήσεις του τόπου μας . Όταν μάλιστα οι πόροι υπάρχουν και είναι αδιάθετοι, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, κατάσταση στην οποία και βασίζονται οι άλλες Περιφέρειες.

 

Δ. Εισηγούμαστε: Προτάσεις χρηματοδότησης για την επέκταση του προγράμματος στήριξης των ΜΜΕ

Όλα τα προαναφερόμενα θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη αν είχατε επιμεληθεί ένα μηχανισμό ικανής αντίδρασης, γρηγορότερης παρέμβασης, δυναμικότερης απαίτησης από το κεντρικό κράτος αλλά και άμεσης δράσης που επιβάλλεται λόγω των  ειδικών συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες.

Η Περιφέρεια της Στερεάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση με όλες τις δυνάμεις της, με αναδιάταξη των πολιτικών της και των διαχειριστικών της υπηρεσιών. Η ανεργία, η υποαπασχόληση δεν μπορεί να είναι τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της Περιφέρεια μας που την ταλαιπώρησαν επί χρόνια.

Η Περιφέρεια μας να είναι ισότιμη στους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων Περιφερειών  και να διαπραγματευτεί με τα συλλογικά θεσμικά  όργανα και την τροποποίηση και του κοινοτικού προγράμματος με ελαστικοποίηση  των κριτηρίων επιλογής ,λόγω εκτάκτου ανάγκης.

 

Προτείνουμε:

Στο πλαίσιο που μας επιβάλλει η θέση μας ως περιφερειακές παρατάξεις, να προωθήσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες  συγκεκριμένα και κοστολογημένα σημεία αύξησης του προϋπολογισμού στήριξης των ΜΜΕ :

σε πρώτη φάση, αύξησης του προϋπολογισμού βάση των ισχυόντων προϋποθέσεων από 10 σε 40 εκ.ευρώ     με τρέχουσα υπερδέσμευση .Εάν αυτά τα ποσά δεν επαρκούν και εφόσον η δράση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης θα υλοποιηθεί το 2021, θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις εφόσον το υπόλοιπο ποσό θα λειτουργήσει ως γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο και θα δώσει και απορροφητικότητα σε εμπροσθοβαρή βάση.

και

σε δεύτερη φάση -η διαπραγμάτευση της οποίας γίνεται ταυτόχρονα με την πρώτη φάση-να  υπάρξει  πρόβλεψη  δεύτερης αύξησης του προϋπολογισμού έως και σε 80 εκατ.ευρώ, με κεντρική τροποποίηση και των προϋποθέσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των επιχειρήσεων που είχαν μείωση τζίρου 50% και άνω.

Οι επιπρόσθετοι συνολικοί πόροι να αναζητηθούν από τα υπόλοιπα του συνολικού ΕΣΠΑ  και από την εμπροσθοβαρή εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο 2021.

Το ποσό  που προσδιορίζουμε , είναι ικανό μακροοικονομικά να προκαλέσει αντίκτυπο στην Περιφερειακή οικονομία δίνοντας την δυνατότητα να γίνει διατήρηση θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων.

Κλείνοντας τονίζουμε ότι:

Πολιτικά και τεχνοκρατικά σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας και σας δείχνουμε  ένα δρόμο θεσμικής και διαπαραταξιακής διαβούλευσης για μεγαλύτερη και γρηγορότερη αντίδραση ,παρέμβαση και δράση.

Οι συμπολίτες μας και οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και οι εκπρόσωποί τους, τα συλλογικά του όργανα οι θα έπρεπε να έχουν κληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να μας εκθέσουν και την πραγματική δική τους διάσταση των προβλημάτων τους.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους στις πραγματικές  διαστάσεις εκτάκτου ανάγκης, άμεση απαίτηση και συμβολή σε αυτό θα είναι η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας.

Οι υπογράφοντες:

 1. Απόστολος Γκλέτσος, επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Περιφερειακή Παράταξη»
 2. Δημήτρης Αναγνωστάκης, επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Υπεροχής»

Κατερίνα Μπατζελή , επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο