Οι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική

Προς ένα νέο lockdown βαδίζει η Αττική, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Οι παράγοντες που θα δείξουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα αν το Λεκανοπέδιο ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και του ποσοστού των θετικών στον κορωνοϊό εξετάσεων και οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Μέχρι τώρα, η Αττική εμφανίζει σταθερή αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων (30% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), τη στιγμή κατά την οποία στη Θεσσαλονίκη, που από χθες το πρωί τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των διαγνώσεων σε μία εβδομάδα, και το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής COVID-19 των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου ήταν τη Δευτέρα το βράδυ στο 70%. «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού», τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας Μαγιορκίνης, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ανακοίνωσε 2.166 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 13 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας να έχει φτάσει τα 655. Στην Αττική εντοπίστηκαν 542 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 595. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης στη Ροδόπη (108) και στη Λάρισα (106), ενώ στην Πέλλα εντοπίστηκαν 78 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα συμπίπτει με τη μετάβαση των δραστηριοτήτων όπως η κατανάλωση ποτού ή φαγητού σε κλειστούς χώρους, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι ένα άτομο που δεν χρησιμοποιεί μάσκα έχει έως και 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο σε σχέση με ανοικτό και τόνισε ότι σε περίπτωση που η μάσκα δεν χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο (όταν ένα άτομο καταναλώνει φαγητό) θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να αερίζεται ο χώρος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο σύνολο της επικράτειας, από τις 331 κλίνες εντατικής COVID ήταν καλυμμένες χθες οι 209. Στη Θεσσαλονίκη, από τις 83 κλίνες είχαν καλυφθεί οι 63 και στην Αττική από τις 140 οι 99.

«Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς είναι ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν εάν θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα στην Αττική», σημείωσε στην «Κ» ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, που τόνισε ότι σε αυτή τη φάση παρατηρείται πολύ μεγάλη δυναμική της επιδημίας στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οπως εξήγησε ο κ. Γώγος, οι τέσσερις παράγοντες που θα οδηγήσουν την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων είναι: i) η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ii) η αντίστοιχη αύξηση του δείκτη θετικότητας (δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό τεστ), iii) η ταχύτητα με την οποία αυτοί οι δείκτες αυξάνονται και iv) η πληρότητα των κλινών εντατικής COVID που μπορεί να ξεπερνάει το 60%-70%.

Το «μαξιλάρι» του 30%

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το “μαξιλάρι” του 30% μπορεί εύκολα να καλυφθεί με μία συρροή κρουσμάτων π.χ. σε ένα γηροκομείο». Πάντως διευκρινίζει ότι εκτός από το ποσοστό λαμβάνεται υπόψη και ο απόλυτος αριθμός των κενών κλινών εντατικής, αφού το 30% π.χ. στην Αττική είναι περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι στην Πάτρα. Οπως τόνισε ο κ. Γώγος, «παρακολουθούμε την Αττική, και αυτή τη στιγμή είναι λίγο πιο κάτω από το όριο για να προχωρήσουμε σε μέτρα όπως της Θεσσαλονίκης. Θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθεί η επιδημία λόγω των νέων μέτρων –πάντα με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν– σε εστίαση και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι αυτά θα μειώσουν τις επαφές των πολιτών».

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *