Γιάννης Μαραγκός: Περί παράτασης λειτουργίας κάποιων καταστημάτων

Διαβάστε παρακάτω, την άποψη του Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννη Μαραγκού για Super market – mini market – ψιλικατζίδικα και περίπτερα:

Περί Super market – mini market – ψιλικατζίδικα και περίπτερα:                       –

Η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων (take a way και deliveri) δεν επηρεάζει κανένα άλλο κλάδο εκτός απο αυτά των εστίασης και cafe που ούτως η άλλως είναι κλειστά.
– Ο μέσος όρος παραμονής του πελάτη  σε ένα  κατάστημα (take a way) είναι 3′ ενώ σε ένα mini market μόλις 1′.
– Τα mini market και τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς, μόνο για τις ώρες που τα super market είναι κλειστά κερδίζουν (+6%) του ημερήσιου τζίρου τους, ενώ τις ώρες που όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά, super market, mini market, ψιλικατζίδικα και περίπτερα, τα μικρά καταστήματα κατέχουν το 40% της αγοράς.
– Πιο συγκεκριμένα το 2019 σε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα μικρά καταστήματα στα σνάκς έκαναν 482 εκατομμύρια τζίρο έναντι 569 των super market. Στα ροφήματα αναψυκτικά και ποτά η μικρή λιανική ήταν καλύτερη 430 εκατομμύρια έναντι 390 των super market ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα super market έχουν πολύ καλύτερη θέση 634 εκατομμύρια έναντι 209 των μικρών καταστημάτων.
– Οι προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν από τα super market να διεισδύσουν στα μικρά καταστήματα λιανικής υπό μορφή δικαιόχρησης (francais) απέτυχε παταγωδώς, ενώ αντιθέτως για τα περίπτερα μόνο της Αθήνας, η εικόνα ήταν διαφορετική.
– Από τα 937 περίπτερα που λειτουργούσαν 31/12/2019 στο Δήμο Αθηναίων τα 38 ανήκουν σε συγκεκριμένη εταιρεία και από τα υπόλοιπα το 50% περίπου αφού ολοκληρώνονται  οι τυπικές διαδικασίες διαδοχής έχουν καταλήξει κατόπιν δημόσιας δημοπρασίας σε συγκεκριμένες εταιρείες που στη συνέχεια τα μισθώνουν σε ιδιώτες ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.
– Η θέση μου αποτυπώνει την πραγματικότητα χωρίς να αμφισβητείται ούτε ένα στοιχείο.
– Οποιοσδήποτε συνειρμός, συσχετισμός ή ταύτιση των στοιχείων με τα πρόσφατα μέτρα (LOCK DOWN), είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός  και όχι δική μου προτροπή.  Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κλάδος που εκπροσωπώ θεσμικά καθώς και όλες οι Μμε επιχειρήσεις  όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν  δεν θα τυγχάνουν της απόλυτης στήριξης μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *