Κορονοϊός: Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%

Η Moderna ανακοίνωσε πριν από λίγο, όπως μεταδίδει το Reuters ότι το πειραματικό εμβόλιο της κατά του κορονοϊού ήταν 94,5% αποτελεσματικό με βάση προσωρινά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, που βρίσκεται στα τελικά της στάδια. Αυτό το γεγονός την καθιστά τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ανακοινώνει αποτελέσματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες. Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, το οποίο έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, αναμένουν περισσότερα στοιχεία ασφαλείας, αλλά σε περίπτωση που εγκριθούν οι ΗΠΑ θα έχουν δύο εμβόλια που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Δεκέμβριο στη μάχη κατά της πανδημίας και θα μπορέσουν να αγγίξουν τις 60.000.000 δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους. Το επόμενο έτος, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις μόνο από τους δύο αυτούς κατασκευαστές εμβολίων, πολλά περισσότερα δηλαδή από ό, τι απαιτείται για τους 330 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Η ενδιάμεση ανάλυση της Moderna βασίστηκε σε 95 λοιμώξεις μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε το εμβόλιο. Από αυτές, μόνο πέντε μολύνσεις εμφανίστηκαν σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις σε απόσταση 28 ημερών. Ένα βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι δεν χρειάζεται εξαιρετικά κρύο χώρο αποθήκευσης όπως αυτό της Pfizer, καθιστώντας ευκολότερη τη διανομή. Η Moderna αναμένει ότι θα είναι σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (36 έως 48 ° F) για 30 ημέρες και μπορεί να αποθηκευτεί για έως και 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποσταλεί και να αποθηκευτεί στους -70 βαθμούς Κελσίου. Σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου, μπορεί να αποθηκευτεί για έως και πέντε ημέρες.

Τι δείχνουν τα δεδομένα

Τα δεδομένα από τη δοκιμή 30.000 συμμετεχόντων της Moderna έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο απέτρεψε περιπτώσεις σοβαρής COVID-19, μια ερώτηση που παραμένει αναπάντητη ακόμη με το εμβόλιο της Pfizer. Από τις 95 περιπτώσεις στη δοκιμή της Moderna, οι 11 ήταν σοβαρές και όλες σημειώθηκαν μεταξύ εθελοντών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η Moderna, αναμένεται να παράγει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, ενώ αρκετά εκατομμύρια έχουν ήδη παραχθεί και είναι έτοιμη να τα διαθέσει εάν λάβει άδεια από την FDA. «Υποθέτοντας ότι έχουμε μια άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση, θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε μέσω του Warp Speed ​​σχεδόν σε ώρες», δήλωσε ο Hoge. “Έτσι θα μπορούσε να αρχίσει να διανέμεται αμέσως” πρόσθεσε.

Οι 95 περιπτώσεις COVID-19 περιελάμβαναν αρκετές βασικές ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων 15 περιπτώσεων σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και 20 σε συμμετέχοντες από φυλετικά διαφορετικές ομάδες. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες έως μέτριες. Ένα σημαντικό ποσοστό των εθελοντών, ωστόσο, εμφάνισαν πιο σοβαρούς πόνους μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 10% που είχαν κόπωση αρκετά σοβαρή για να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες τους, ενώ ένα άλλο 9% είχε σοβαρούς πόνους στο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά τα παράπονα ήταν γενικά βραχύβια, ανέφερε η εταιρεία.

Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας: Ενθαρρυντικά νέα

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου με μια ανάρτησή της στο Twitter χαιρέτησε τα καλά νέα. “Κι άλλα ενθαρρυντικά νέα από τις δοκιμές των εμβολιων για τον κορονοϊό, με την Moderna να δημοσιεύει τα επιτυχημένα αποτελέσματά της σήμερα. Κάνουμε ότι μπορούσε ώστε να εξασφαλίσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Υπογράφουμε συμβόλαια με την Pfizer και την BioNTech αργότερα μέσα στην εβδομάδα και έρχονται κι άλλα σύντομα” έγραψε.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *