Κορωνοϊός – Πρώτη αεροδιακομιδή: Εν πτήσει προς Αθήνα η μεταφορά των τριών ασθενών

Αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης το C-130 – Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Καβάλας έχουν παραληφθεί και σε λίγα λεπτά θα «προσγειωθούν» στην πρωτεύουσα – «Προσπαθούμε να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Το αεροσκάφος παρέλαβε τους τρεις ασθενείς, για τους οποίους διατάχθηκε η αεροδιακομιδή, οι οποίοι είναι ηλικίας από 75 έως 76 ετών και θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν». 

Για την αναχώρηση του C-130, δόθηκαν ακριβείς οδηγίες και τελικές εντολές από το ΕΚΑΒ, γιατροί του οποίου συνοδεύουν τους ασθενείς μέχρι τα νοσοκομεία εισαγωγής τους. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

«Προσπαθούμε να μη χαθεί ούτε λεπτό» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για τις αεροδριακομιδές, τόνισε ότι στην περίπτωση των τριών ασθενών από τη Δράμα, «κρίθηκε απαραίτητη η αεροδιακομιδή τους και η νοσηλεία τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Αθήνα».

Όπως είπε ο κ. Παπαευσταθίου, «η αεροδιακομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη», ενώ υπογράμμισε ότι «η διαδικασία δεν είναι απλή, γιατί οι ασθενείς πρέπει να τοποθετηθούν σε φορητούς θαλάμους για να ταξιδέψουν με ασφάλεια και να φτάσουν στην Αθήνα, όπου θα τους παραλάβουν ασθενοφόρα για να τους μεταφέρουν στα αντίστοιχα νοσοκομεία».

Σε ερώτημα σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά τους, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ανέφερε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθεί ο χρόνος». «Προσπαθούμε να μη χαθεί ούτε λεπτό και παράλληλα να γίνονται οι διαδικασίες με ασφάλεια και να ολοκληρώνονται το συντομότερο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ασθενείς βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

Τέλος, σχετικά με τις αεροδιακομιδές που γίνονται από νησιωτικές περιοχές, ο κ. Παπαευσταθίου υπογράμμισε ότι «για όλες τις καταστάσεις υπάρχει σχέδιο». «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά», κατέληξε.

Κατά την ενημέρωση των συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στην Αθήνα, ο ίδιος απαντησε ότι «αν χρειαστεί στον σχεδιασμό μας είναι και η επίταξη, εφ’ όσον είναι απαραίτητο», και πρόσθεσε ότι «γενικά αντιμετωπίζουμε την χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια για να κερδίσουμε την μάχη σε όλα τα μέτωπα».

1aerodiakomidi-arthro

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *