Σήφης Βαλυράκης: Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κολύμπησε από την Κέρκυρα στην Αλβανία

Ένα από τα πλέον ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στα Χανιά και στην Κρήτη, αλλά σε όλη τη χώρα, ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ, ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις, συνελήφθη τελικά το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τρένου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τρένο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε. Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη, όπως επισημαίνει το wikipedia.org.

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην βουλευτή Χανίων, ο Σήφης Βαλυράκης “συνέδεσε το όνομά του με τη ριζική αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, την αναβάθμισή τους με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τη συγκρότηση Πολυδύναμων Τμημάτων και τη θεσμική θωράκιση του αστυνομικού και του πυροσβέστη. Με τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική εξυγίανση του ΟΤΕ, καθιστώντας τον ως την πλέον κερδοφόρα ΔΕΚΟ, την επέκταση του δικτύου επικοινωνιών και στο πλέον δυσπρόσιτο χωριό και νησί της χώρας μας, καθώς και με την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων”.

“Ο Σήφης Βαλυράκης επιτέλεσε σημαντικό έργο και στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, με την ανάπτυξη σημαντικής αθλητικής υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα που ανέλαβε η χώρα μας καθώς και με την προώθηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στα σχολεία, σε δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας ένα από τα μεγάλα οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αγάπη του και η αφοσίωση του στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά, αποδεικνύεται από το μεγάλο έργο υποδομών που άφησε στον τόπο μας, όπως η δημιουργία του Αστυνομικού Μεγάρου, του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας, του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Καμπάνι, του αθλητικού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής κ.α.”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Σήφη Βαλυράκη.

Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.

Πηγή: enikos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο