Χατζηγιαννάκης – Αποστόλου: Υγειονομική βόμβα τα υψηλά ποσοστά θετικότητας Covid σε εργαζόμενους πτηνοτροφικών-χοιροτροφικών μονάδων στην Εύβοια

Διαβάστε παρακάτω, την ερώτηση που κατέθεσαν ο βουλευτές, προς τον υπ. Υγείας και Κοινωνικών υποθέσεων:

Σε υγειονομική βόμβα εξελίσσεται για την Εύβοια ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid μεταξύ των εκατοντάδων εργαζομένων σε πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Πισσώνα.

Σε πολλούς από τους χώρους του κλάδου, όπου έχουν διενεργηθεί τεστ, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα ποσοστά θετικότητας κυμαίνονται αυτές τις ημέρες γύρω στο 10%. Ειδικά σε μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα της περιοχής η θετικότητα σε σύνολο 380 εργαζομένων αγγίζει το 15%, με την κατάσταση να μοιάζει εκτός ελέγχου και να απαιτεί την επείγουσα λήψη μέτρων. Τα κρούσματα αυτά, ένα χρόνο σχεδόν μετά από την εμφάνιση της πανδημίας Covid στη χώρα μας, δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ακολουθούν τα εκατοντάδες αντίστοιχα κρούσματα την προηγούμενη περίοδο σε εργοστάσια στην Πέλλα, στη Χαλκιδική και αλλού.

 

Από την πρώτη στιγμή, τα σωματεία των εργαζομένων είχαν επισημάνει τους ιδιαίτερους κινδύνους που υπάρχουν στην συντριπτική πλειοψηφία των εργασιακών χώρων του βιομηχανικού κλάδου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της παραγωγικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, του συνόλου της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών φορέων για προληπτικά μέτρα ελέχου και για μαζικά τεστ μέσω του ΕΟΔΥ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση αποφάσισε συνειδητά να μην πράξει τίποτα απο τα δύο, αφήνοντας ουσιαστικά τα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

 

Επειδή:

 

– Στην Εύβοια ελλοχεύει πλέον σοβαρά ο κίνδυνος μαζικής διασποράς, καθώς η Χαλκίδα έχει ήδη χαρακτηριστεί από τον αρμόδιο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας ως “κόκκινη” περιοχή.

 

– Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών εκ των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων το 3ο κύμα της πανδημίας πλησίαζει νωρίτερα του αναμενομένου και οι μεταλλάξεις του ιού εμφανίζονται απειλητικές, ως εκ τούτου πρέπει έστω και με αδιανόητη καθηστέρηση να ληφθούν και εφαρμοστούν εξαντλητικά το σύνολο των μέσω προστασίας των εργαζομένων, καθώς και να πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ στους χώρους εργασίας.

 

– Η Κυβέρνηση φέρει ανικειμενικά την ευθύνη για την ανυπαρξία προληπτικών μέτρων και την ελλιπή αντιμετώπιση της πανδημίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των σωματείων των εργαζομένων που στην περίπτωση της Εύβοιας έφτασαν μέχρι τον Εισαγγελέα Χαλκίδας.

 

– Το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας που σύμφωνα με το οργανόγραμμα του, λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, έχει από την Κυριακή 31/01 ένα (1) κενό κρεβάτι στην κλινική Covid και όπως είναι εύκολα αντιληπτό έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του.

 

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

 

  • Ποιο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στην Εύβοια για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ποια ήταν τα σχετικά αποτελέσματα και ποιες οι πιθανές κυρώσεις που επιβλήθηκαν;

 

  • Θα υπάρξει άμεση κυβερνητική μέριμνα για τη διενέργεια μαζικών τεστ στις βιομηχανικές μονάδες του νομού Ευβοίας όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων;

 

  • Προτίθεται, έστω και τώρα, να ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό ελέγχου και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας;

 

  • Προτίθεται να ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

Ευάγγελος Αποστόλου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο