Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Έξι απεγκλωβισμοί, ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.16 αναστατώνοντας ολόκληρη τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος 7,8 χλμ., ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.

Από τον σεισμό ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Θεσσαλία, με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, στην περιοχή της Ποταμιάς, και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Πιερία, Φλώρινα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Aττική καθώς και σε βαλκανικές χώρες.

 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού, ήταν 6,2 βαθμών. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ήταν 8 χλμ. δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 10 χλμ.

 

Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο σπεύδει στην περιοχή

Με εντολή του Πρωθυπουργού στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε σεισμός 5 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 10 χλμ, ενώ ακολούθησε σεισμός 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 14 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 10 χλμ.

 

 

Πριν από αυτούς και μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, σημειώθηκαν άλλοι τρεις μετασεισμοί σε διάστημα περίπου μισής ώρας. Και οι τρεις μετασεισμοί ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χλμ. και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ. και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς επειδή ήταν επιφανειακός

“Χρειάζεται προσοχή από κατοίκους και αρχές τις επόμενες ημέρες. Όπου υπάρχουν σπίτια που έχουν προβλήματα από αυτό τον σεισμό να μείνουν μακριά” σημείωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο.

“Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς γιατί ήταν ισχυρός και επιφανειακός ο σεισμός. Παρατηρήσαμε και προσεισμούς. Να είμαστε όλοι έτοιμοι” πρόσθεσε. “Είναι γνωστό ρήγμα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό. Για τον σεισμολόγο δεν είναι έκπληξη” τόνισε.

Ο ισχυρός σεισμόςήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 7,8 χλμ. και γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σε Τρίκαλα και Λάρισα ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και από Θεσσαλονίκη και την Αττική. Οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους ενώ οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες.

Ευθύμης Λέκκας: Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι “πρόκειται για έναν σεισμό μεγάλο. Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια”. Σύμφωνα με τον ίδιο “έχει γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει γίνει ξανά σεισμός στην περιοχή παλιότερα. Δίνει μεγάλους σεισμούς”. Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας “περιμένουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία”. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σε Τρίκαλα και Λάρισα ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και από Θεσσαλονίκη και την Αττική. Οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους ενώ οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες.

Χουλιάρας: Πολύ ισχυρός ο σεισμός στην Ελασσόνα

Γράφει συγκεκριμένα: “Πολύ ισχυρός σεισμός στις 12:16 μμ με μέγεθος 6,0 Ρίχτερ και με προκαταρκτικό επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας και 14 χιλ. ΒΒΔ της Λάρισας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιομέτρων και για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού”.

 

 

 

 

Παπαζάχος: 6,3 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού στην Ελασσόνα

Μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στην Ελασσόνα και ταρακούνησε πολλές περιοχές της χώρας, το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ισχυρίζεται πως ο σεισμός είχε τελικά ένταση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η μετασεισμική ακολουθία θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ» για να προσθέσει πως «συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό». Επισήμανε ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3». Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, είπε ότι «το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 – 4 μήνες αρκετά καλά».

Στους δρόμους βγήκαν οι Λαρισαίοι

 

Με αγωνία γεμάτοι οι κάτοικοι τηςΛάρισας βγήκαν στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από συνεργείο της Λάρισας, όπου εργαζόμενοι τρέχουν έντρομοι να βγουν από το κτίριο.

 

 

Οι δρόμοι του κέντρου γέμισαν κόσμο, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες από το onlarissa.gr και larissanet.gr.

 

 

 

 

Πού έχουν σημειωθεί ζημιές – Έξι απεγκλωβισμοί – Κατέρρευσαν εκκλησίες και σπίτια

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό. Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον δήμο και την Πολιτική Προστασία.

Νωρίτερα, αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ηλικιωμένου άνδρα στο Μεσοχώρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία γυναίκα που κατάφερε να απομακρυνθεί από το κτίριο κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως ανέφερε, ο σύζυγός της ήταν εγκλωβισμένος. Στο σημείο έφτασαν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον άνδρα από το σπίτι, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για ηλικιωμένο που είναι κατάκοιτος και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από τον χώρο την ώρα του σεισμού. Στις φωτογραφίες του onlarissa.gr/larissanet.gr απεικονίζεται το σπίτι στο μέσα από το οποίο απεγκλωβίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής ο ηλικιωμένος στο Μεσοχώρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο χωριό Δαμάσι αναφέρθηκαν δύο ελαφρά τραυματίες. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους στο κέντρο υγείας Δαμασίου. Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα Δαμασίου, την οποία έκλεισε η Αστυνομία. Σημαντικές υλικές ζημιές υπάρχουν στο Μεσοχώρι και στο Βλαχογιάννι. Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το onlarissa, φαίνεται μία εκκλησία στο Μεσοχώρι να έχει καταρρεύσει από το “χτύπημα” του Εγκέλαδου, που αναστάτωσε ολόκληρη την περιοχή και έκανε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του.

 

Ζημιές σημειώθηκαν και σε σχολείο στο Δαμάσι, όπου έπεσε τοίχος, αλλά οι μαθητές απομακρύνθηκαν εγκαίρως και έτσι κανείς δεν κινδύνευσε. Ο τοίχος έχει καταρρεύσει, ενώ έχουν πέσει σοβάδες και κομμάτια από τα τοιχώματα του σχολικού κτιρίου.

 

 

 

Επίσης, όπως φαίνεται και στις εικόνες που δημοσιεύει το larissanet, ακόμη μία εκκλησία υπέστη φθορές εξαιτίας του Εγκέλαδου. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπέστη ζημιές στο καμπαναριό και την είσοδο.

 

 

 

Έπεσαν σοβάδες στο κέντρο της Λάρισας

Ο ισχυρός σεισμός αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Οι Λαρισαίοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους της πόλης. Από αρκετές πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, έπεσαν σοβάδες.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Δείτε τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας larissanet.gr

 

 

 

Αγοραστός: Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς – Έχουν εκκενωθεί δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία

Για τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την Ελασσόνα μίλησε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. “Ήταν ισχυρός σεισμός και με διάρκεια. Το επίκεντρο είναι μεταξύ Ελασσόνας και Τυρνάβου, στην περιοχή της Ποταμιάς” είπε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε καμία αναφορά για τραυματισμούς. Είχαμε πτώσεις αντικειμένων μόνο μέσα σε σπίτια και γραφεία”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποστήριξε ότι “έχουν εκκενωθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία” ενώ υπογράμμισε ότι έχει γίνει σύσταση να μείνουν όλοι οι πολίτες έξω σε ανοιχτούς χώρους για τουλάχιστον δύο ώρες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για ζημιές σε δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, ενώ έκανε λόγο και για κατολισθήσεις σε κάποια ορεινά σημεία της Ελασσόνας, όπου θα κατευθυνθούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας για να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι. “Είμαστε επίσης σε συντονισμό με τα νοσοκομεία” είπε ο κ. Αγοραστός.

Δήμαρχος Ελασσόνας στο enikos.gr: Έχουμε αναφορές για πτώσεις τοίχων και σπιτιών σε απομακρυσμένα χωριά

Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, όπως δήλωσε στο enikos.gr, αυτή τη στιγμή είναι καθ’ οδόν προς τις πληγείσες περιοχές του δήμου από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει λάβει μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, έχουν προκληθεί ζημιές σε κάποια απομακρυσμένα χωριά του δήμου.

“Έχουν υποστεί ζημιές περιοχές που βρίσκονται μακριά, είμαι καθ’οδόν για να δω από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε αναφορές για ζημιές σε περιοχές του Τυρνάβου. Μιλάω για πτώσεις τοίχων αλλά και καταρρεύσεις σπιτιών. Ελπίζω να μην έχουμε τραυματισμούς” μας περιέγραψε.

Η στιγμή που “ταρακουνήθηκαν” τα Τρίκαλα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγο 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στα Τρίκαλα.

Δεδομένου ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία. Δείτε βίντεο της ιστοσελίδας triakalola.gr, από τη στιγμή που τα Τρίκαλα “ταρακουνήθηκαν” από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

 

Μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό της Λάρισας

Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση στον Περιφερειακό της Λάρισας, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Ο κόσμος μετά τον σεισμό βγήκε στους δρόμους, ενώ όσοι βρίσκονταν εν κινήσει ή στην εργασία τους προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μποτιλιάρισμα.

 

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *