Ο Τσαβούσογλου στοχοποιεί τον Δένδια και ο Ακάρ τον Στρατηγό Φλώρο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Φαίνεται ότι το δημόσιο μπρα ντε φερ (bras de fer) Δένδια – Τσαβούσογλου ήταν απλά η θρυαλλίδα των στοχοποιήσεων από την τουρκική διπλωματία των Ελλήνων που της έχουν δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα τον τελευταίο χρόνο.

Από τη μία είναι ο Νίκος Δένδιας, που κατάφερε σε ένα χρόνο όσα κανείς άλλος Έλληνας υπουργός εξωτερικών, δηλαδή να υπογράψει ολοκληρωτική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία, να επεκτείνει σε όλη την δυτική Ελλάδα τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 νμ, να υπογράψει μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και να συμφωνήσει με Αλβανία για προσφυγή στην Χάγη για την επίλυση των διαφορών.

Από την άλλη, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να ρίχνει με τις δηλώσεις του λάδι στη φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (ήδη από τον καιρό που υπηρετούσε ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), χαρακτήρισε σε συνέντευξή του «πολύ αγενή» και άνθρωπο που «έχει κάνει κάποιες ομιλίες πέρα από τα όρια των καλών τρόπων» τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ (έστω κι αν δεν τον κατονόμασε ευθέως, αφού αναφέρθηκε αορίστως σε «έναν Αρχηγό Γενικού Επιτελείου»).

Ο… εμμονικός κος Ακάρ

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μετρά με εμμονική διάθεση μία, μία τις φορές που οι Έλληνες αξιωματούχοι επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλώντας τις επισκέψεις αυτές ως «προκλήσεις»…. Ο ίδιος άνθρωπος που «αρρωσταίνει» στην ιδέα ότι η Ελλάδα ενισχύεται με νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη και φρεγάτες… που μιλάει συνεχώς για δήθεν ελληνικές προβοκάτσιες, χωρίς να λέει ποτέ συγκεκριμένα τι ακριβώς εννοεί… που του έχει γίνει ψύχωση η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, αφού δεν κουράζεται να το επαναλαμβάνει σε κάθε δήλωσή του…

Βέβαια, όπως επισημαίνουν αρκετοί, ο κύριος Ακάρ που υποτίθεται ότι νοιάζεται πραγματικά για την ευγένεια και τους καλούς τρόπους, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προβεί σε μια ανασκόπηση της επίσημης τουρκικής ρητορικής τον τελευταίο χρόνο. Ίσως γιατί θα απογοητευτεί για το πολιτισμικό επίπεδο των συμπατριωτών του. Ίσως γιατί επιλέγει το «στρουθοκαμυλίζειν».

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικό συνασπισμός Ερντογάν – Μπαχτσελί αλλά και οι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί τους δεν έχουν σταματήσει να εξαπολύουν εξωφρενικές απειλές, άναρθρες πολεμικές κραυγές και ύβρεις κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Ποιος ξεχνά το γεγονός ότι οι λεκτικές επιθέσεις κορυφώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 με αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση του ORUC REIS.

 

Ελληνική ψυχραιμία

 

Σε αυτό το επίπεδο ουδέποτε έπεσαν οι Έλληνες αξιωματούχοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί και ούτε φυσικά μπορούσαν να πέσουν…. Οι ύβρεις και η αλαζονική συμπεριφορά «είναι γραμμένη διαχρονικά στο τουρκικό DNA» όπως κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει πολλοί. Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του Γάλλου Πρέσβη Ζεράρ Αρό, ο οποίος έχοντας διαπραγματευτεί για δεκαετίες μαζί με Τούρκους διπλωμάτες, τους χαρακτήρισε σε περυσινή συνέντευξή του ως «νταήδες», «πολύ ωμούς» και ως «ανθρώπους αδιάφορους για το διεθνές δίκαιο». Όλα αυτά δένουν απόλυτα και με την μνημειώδη αβροφροσύνη και ευγένεια που επέδειξαν πριν λίγες μέρες οι Τούρκοι στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αφήνοντάς την να στέκεται όρθια μπροστά στον Ερντογάν, υπονοώντας ότι ως γυναίκα, δεν είχε καμία θέση δίπλα του…

Κι αν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) ότι η Τουρκία «ενεργεί ως προβοκάτορας που φέρνει αστάθεια στην περιοχή» (αυτή ήταν προφανώς η δήλωση που θεωρήθηκε από τον Ακάρ ως αγενής), δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να πει την αλήθεια με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο. Διότι αν ήθελε να πει τα πράγματα ωμά και ξεκάθαρα ως έχουν, θα έπρεπε να μιλήσει για ένα τελείως αποθρασυμένο καθεστώς που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αθώων σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ… που δεν σταματά να εκβιάζει και να προκαλεί με τους παρανοϊκούς μαξιμαλισμούς του… που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να διαλύσει την ειρήνη στην περιοχή σε χίλια κομμάτια με τις απαράδεκτες από κάθε άποψη συμπεριφορές του!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Τούρκοι φυσικά δεν ενοχλούνται από όσα λέει ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά με όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα: Ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών δεσμών, οικοδόμηση συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων ακόμα και με χώρες ομόθρησκες της Τουρκίας, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων οπουδήποτε κι αν εκδηλώθηκαν. Γι’ αυτό και κάθε φορά που οι Έλληνες πολίτες ακούν τους Τούρκους αξιωματούχους να στοχοποιούν Έλληνες στρατιωτικούς, ένα πράγμα πρέπει να τους έρχεται αμέσως στο μυαλό: Ότι οι Έλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους!

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *