Η θέρμανση στην Ελλάδα των μνημονίων είναι είδος πολυτελείας

της Ιωάννας Λιούτα*

Τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος θέρμανσης.

To πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται στους καταναλωτές, με πολύ αυξημένες τιμές έως και 52%, σε σχέση με πέρυσι.Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην Αθήνα ξεκινά από  1,13 – 1,15 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι η τιμή έναρξης ήταν από 0,798 ευρώ.Η περαιτέρω αύξηση της τιμής του  δεν αποκλείεται λόγω της διεθνούς πορείας του Brent ,το οποίο ξεπερνά τα 84 δολάρια ,αυξημένο κατά 55% από τον Ιανουάριο του 2021.
Οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα  θα ξεπερνούν το 1,15 και στα νησιά το 1,20 . Η  αύξηση των μέγιστων τιμών του πετρελαίου θέρμανσης είναι 52.9%και διαμορφώνεται σε 1,30 ευρώ το λίτρο, από 0,85 ευρώ πέρυσι. Επισημαίνεται  ότι οι μικρότερες  τιμές αφορούν τις τιμές διάθεσης στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις της χώρας  και για μεγάλες ποσότητες, ενώ οι μέγιστες τιμές αφορούν μικρές ποσότητες ,την επαρχία  και  νησιωτικές περιοχές.Οι μέγιστες είναι οι τιμές  στις οποίες θα κληθούμε οι περισσότεροι να πληρώσουμε προκειμένου να ζεσταθούμε
 
 Χιλιάδες νοικοκυριά νοικοκυριά σε όλη την χώρα θα αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα,με ελάχιστη ή και καθόλου θέρμανση  λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου,του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οικονομική κρίση  και συνεχόμενες ανατιμήσεις  έχουν επιτείνει ένα μεγάλο  ζήτημα   το οποίο σχετίζεται με το συνδυασμό υψηλού ενεργειακού κόστους, χαμηλού εισοδήματος των νοικοκυριών
Χιλιάδες οικογένειες  που διαμένουν σε πολυκατοικίες έχουν σταματήσει την κεντρική ή την αυτόνομη θέρμανση όταν εκτοξεύτηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από το πρώτο μνημόνιο και αναζήτησαν  άλλους τρόπους για να ζεσταθούν (κλιματιστικά, ηλεκτρικές θερμάστρες κ.λπ) ,ηλεκτρικό ρεύμα όμως που είναι πλέον πανάκριβο. Πεντακόσιες  χιλιάδες οικογένειες (500.000) που έχουν σήμερα φυσικό αέριο στο σπίτι τους.θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσθεώρητο κόστος . Στην  Ελλάδα των μνημονίων, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ολοένα και αυξητικό κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά Δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες έχουν ανατιμηθεί δραματικά και συνεχίζουν την άνοδο.

Η παρέμβαση της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκής.

Από την αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι είναι παροδικό το ράλι των τιμών στην ενεργεια μέχρι την παραδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα ότι δεν χωρεί πλέον αισιοδοξία, περί παροδικότητας της ενεργειακής κρίσης, πέρασε ούτε  ένας μήνας .Η παρέμβαση της Κυβέρνησης  φτωχή :
-πρόσθετα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των απωλειών από τις αυξήσεις  στα τιμολόγια του ηλεκτρικού  ρεύματος
– επέκταση  των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη των πολιτών στο επίδομα θέρμανσης.
 

 Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κ.Γιώργος Ασμάτογλου ζήτησε  τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμες:.

«Από τον Ιανουάριο είχαμε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις σε καθημερινή βάση, και έτσι αθροιστικά φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υπερβεί το 20% στην αύξηση της τιμής του καυσίμου στο διυλισμένο προϊόν», υπογράμμισε ο Γιώργος Ασμάτογλου. Εξήγησε δε ότι «το αργό πετρέλαιο επιβαρύνει το διυλισμένο στο κομμάτι του προ φόρων. Άρα έχουμε και κάποιους υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή, αλλά στην τιμή των προ φόρων έχει επιβαρυνθεί αρκετά»

Οι αυξήσεις των τιμών θα ωθήσουν  ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στον κίνδυνο να διακόψουν την παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω οικονομικής δυσχέρειας.Οι απλήρωτοι λογαριασμοί πληθαίνουν Οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και οι λογαριασμοί να αυξάνονται δυσανάλογα.Είναι όμως πολιτικές αποφάσεις και επιλογές μιας νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης, που αποστολή της είναι να υπηρετεί και να διευκολύνει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.  Η προστασία και η ανακούφιση των πολιτών. δεν την αφορά.

*Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες πολιτικές

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο