Βρετανία – Σάλος με νοσοκόμες του NHS που αποθάρρυναν έγκυες να εμβολιαστούν

Αν και επτά μήνες μετά την επίσημη βρετανική οδηγία από την Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά, επικρατεί ακόμη σύγχυση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη, καθώς λαμβάνουν συγκεχυμένα μηνύματα από εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έγκυες καταγγέλλουν ότι κάποιες από τις μαίες του NHS τις αποθάρρυναν στο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, υπό το φόβο επιπλοκών, ενώ οι αντίστοιχοι οικογενειακοί γιατροί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση δημιουργώντας ακόμη περισσότερο άγχος για εκείνες και τα αγέννητα παιδιά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι καταγγελίες έγιναν σε γραμμή βοήθειας που έχει δημιουργηθεί από τη ΜΚΟ ‘Full Fact’ ώστε να λύσει απορίες γυναικών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη.

Επιπρόσθετη σύγχυση όμως προκαλεί και ο τύπος του εμβολίου. Η επίσημη οδηγία είναι οι έγκυες να εμβολιάζονται με Pfizer ή Moderna, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη ξεκάθαρη οδηγία τι συμβαίνει στην περίπτωση που μία γυναίκα έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ως πρώτη δόση και μετά μείνει έγκυος.

1 στους 5 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι έγκυες γυναίκες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αγγλίας με κοροναϊό, είναι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Σάαντζιτ Τζάβιντ και οι επικεφαλής των ινστιτούτων Γυναικολογίας και Μαιευτικής επανέλαβαν από κοινού «ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει από τις έγκυες γυναίκες το συντομότερο δυνατό».

Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί με μία δόση πάνω από 81.000 έγκυες, ενώ 65.000 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Πηγή: inm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *