Παρέμβαση Θ. Ζεμπίλη στον ΕΛΓΑ. Ζητάει να αποζημιωθούν άμεσα για το σύνολο της ζημιάς οι κτηνοτρόφοι της Β. Εύβοιας

Με την από 26/10/2021 επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης ζητάει την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) προκειμένου να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι για το σύνολο των ζώων που χάθηκαν κατά την πυρκαγιά του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια. Συγκεκριμένα, η επιστολή του Θανάση Ζεμπίλη αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια προκάλεσε μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Λόγω της έκτασης της καταστροφής και του πανικού που επικράτησε, στάθηκε αδύνατο για τους κτηνοτρόφους να εντοπίσουν όλα τα ζώα που χάθηκαν. Τούτο συνέβηκε διότι, οι κτηνοτρόφοι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα ζώα τους από την φωτιά, τα άφησαν ελεύθερα στο δάσος. Το μεγάλο θερμικό φορτίο και η κάπνα αποπροσανατόλισε μεγάλο μέρος των ζωντανών, με αποτέλεσμα να βρεθούν μακριά από τα βοσκοτόπια και τις κτηνοτροφικές μονάδες και να καταστεί αδύνατος ο εντοπισμός τους από τους ασφαλισμένους.

Στο υφιστάμενο Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 9 του άρθρου 14 (ΦΕΚ 1669Β/27.7.2011), αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να υποδείξει το ζωικό του κεφάλαιο και τα ζημιωθέντα ζώα και να δώσει σχετικές πληροφορίες για τα ζώα του ή να φέρει στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται, ότι αυτός είναι ο εκμεταλλευτής του ζωικού κεφαλαίου που δηλώθηκε». Ωστόσο, ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο για τους ασφαλισμένους να εντοπίσουν και να υποδείξουν στους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. όλα τα απολεσθέντα ζώα. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να αποζημιωθούν μόνο για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο που κατάφεραν να εντοπίσουν και όχι για το σύνολο των πραγματικών τους απωλειών.

Οι πραγματικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο θα μπορούσαν να υπολογιστούν με βάση την δήλωση ΟΣΔΕ του τελευταίου έτους και την καταμέτρηση των ζώων που έχουν απομείνει σε κάθε ασφαλισμένο μετά την τεράστια φυσική καταστροφή.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μία ακραία και πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία αξιώνει ευελιξία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λήψη έκτακτων μέτρων, παρακαλώ όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που  θα επιτρέψει στον Οργανισμό να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους για το σύνολο των πραγματικών απωλειών του ζωικού τους κεφαλαίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *