Μητσοτάκης για εμβολιασμούς: Η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της – Τι είπε για lockdown

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι “δεν θα πάμε σε lockdown” από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο, ενώ σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών “έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας “αφορά πρωτίστως στους ανεμβολίαστους” για να συμπληρώσει “είμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων”. “Είμαι κατηγορηματικός: έχουμε το εμβόλιο, δεν θα πάμε σε lockdown”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μόνη λύση, που είναι η αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού και η χορήγηση της τρίτης δόσης. “Όλα τα στοιχεία που έχουμε, κυρίως από Ισραήλ, είναι ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες” είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως “δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου”.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στα σώματα ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι “δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα με τους υγειονομικούς. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν…”. “Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας”, τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως “όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό”.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί οι ανεμβολίαστοι δεν θα προσκομίζουν τεστ για να μεταβαίνουν στις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020”. Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. “Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει: “Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα. Από όλη την κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο του μέλημα είναι το αν θα έχουμε τεστ και για όσους μπαίνουν σε εκκλησίες; Και αν υπήρχε τρόπος αυτό, κ. Πρετεντέρη, κα Τζίμα, να το εφαρμόσουμε, δεν θα ήμουν αρνητικός…”.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Φίλη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τόνισε πως “είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογήσουμε. Το ακούω με μεγάλη προσοχή”. “Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή. Τώρα που έχουμε τα εμβόλια, δεν θα κλείσουμε”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την πρόταση για επιτροπή “κοινής αποδοχής”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “εξηγείστε μου εσείς τι πάει να πει επιτροπή «κοινής αποδοχής». Δηλαδή θα ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας και τους καλύτερους επιστήμονες που έχουμε στο εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά κατά κανόνα καταλήγουν σε μια θέση την οποία υιοθετούμε”.

Κυριάκος Μητσοτάκης mega

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Την απόφασή του να δοθεί και μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του 2022, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και δήλωσε πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022, αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν 10 φορές επάνω.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, τόνισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και συμπλήρωσε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

“Η Ελλάδα προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ” – Τι είπε για συμφωνία με Γαλλία, Ερντογάν και Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τις συμφωνίες της Αθήνας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και τα ελληνοτουρκικά.

Ερωτηθείς για το εάν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Ορούτς Ρέις πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως “η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί” τονίζοντας ότι για “πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 40 τόσα χρόνια. Αυτή λοιπόν η συμφωνία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, για την περιοχή μας. Θα μπορούσε να αποτελεί το πρόπλασμα αντίστοιχων συμφωνιών που θα χτίσουν αυτή την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για πέντε χρόνια, δηλώνοντας ότι “η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο”.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, “έχει ενισχύσει δραστικά τις συμμαχίες της με χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και
τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει αποκτήσει μια στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, επιβεβαίωση της οποίας είναι και το καλώδιο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης, το οποίο καθιστά την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Έχει αγοράσει 24 Rafale, έχει παραγγείλει τρεις φρεγάτες και ουσιαστικά έχει -όπως σας είπα- ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Η Ελλάδα προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ”.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν συμφωνούσε πάντα με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο συγκεκριμένο ζήτημα. “Η αλήθεια είναι ότι την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο, να πω, αυστηρή με την Τουρκία. Από την άλλη μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε ίσως στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά εδώ: η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ”, τόνισε.

“Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν τα καταφέρουμε να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία αυτό δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο. Θα το οφείλουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πιστεύω στο ανώτατο επίπεδο. Γι’ αυτό και εγώ δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον κ. Ερντογάν, για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε το μείζον ζήτημα το οποίο μας απασχολεί 40 χρόνια τώρα, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι “οι Συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις. Σας έδωσα λοιπόν την απάντηση, οι δύο χώρες, όπως το είχα πει εγώ…” και συμπλήρωσε πως “ουδέποτε κορόιδεψα κανέναν και είπα εξαρχής ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή θα κυρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είμαι υποχρεωμένος να την εφαρμόσω και να παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της. Και το πότε, θα φέρουμε τα Μνημόνια προς κύρωση συνδέεται ακριβώς και με την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας”. “Αφήστε να κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης mega

Για την αστυνόμευση: Είμαστε με τον νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη;

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mega, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τα ζητήματα αστυνόμευσης, με φόντο την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. “Μερικές φορές, νομίζω, ότι έχουμε θέμα νοοτροπίας. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με τον νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του; Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: “Μπορεί η Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Προφανώς. Δείτε τις ανακοινώσεις του Υπουργού, θεωρώ ότι κινούνται όλες απολύτως στη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως και υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, και με περισσότερη εκπαίδευση και με περισσότερη διαφάνεια και με πιο σύγχρονα μέσα…”.

Ειδικά αναφερόμενος στον θάνατο του 18χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά τα οποία όμως δεν μπορούν
σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Και τονίζω, κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς «το κράτος είστε εσείς». Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος”.

Τι είπε για τις εκλογές – “Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας”

“Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, απάντησε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ενώ υπογράμμισε πως “πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις υπό την προϋπόθεση ότι φτάνουμε… ότι υπάρχει πλειοψηφία με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα.  Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα
κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές”.

Εμφανίστηκε, δε, ξεκάθαρος ότι “η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πόλος Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση. Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες”.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *