Από «κόσκινο» όσοι πήραν Επιστρεπτέα λίγο πριν από την αποπληρωμή

«Φύλλο και φτερό» κάνουν οι αρχές τους επαγγελματίες που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή  για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθετε ο σχετικός νόμος.

Στην αναμονή βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ποσά θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο Κράτος από τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Ταυτόχρονα όμως περνούν από το… «κόσκινο» των ελεγκτικών αρχών, καθώς όσοι πήραν Επιστρεπτέες θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τήρησαν τις προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος και κυρίως εάν διατήρησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας και το σχέδιο για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης αποπληρωμής των «δανεικών».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στο Υπουργείο Οικονομικών ελέγχουν εάν οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής που απασχολούν προσωπικό έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που όριζε ρητά η διάταξη νόμου.

Πώς γίνονται οι διασταυρώσεις για το προσωπικό

Τα στοιχεία αντλούνται από την ΕΡΓΑΝΗ και όπως εξηγούσαν ανώτερα στελέχη του Υπουργείου σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από το πλαίσιο και των επτά επιστρεπτέων προκαταβολών, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν. «Αγκάθι» συνιστά πάντως το ότι θα πρέπει να Remaining Time-0:0Fullscreenελεγχθεί και η ρήτρα της εργασίας.

Η εξόφληση των ενισχύσεων θα γίνει σε 60 άτοκες δόσεις, με την απόφαση να μην αλλάζει την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, αλλά να δίνει παράταση για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως και το τέλος του χρόνου. Το σενάριο μετάθεσης ωστόσο της έναρξης της ημερομηνίας αποπληρωμής δεν έχει ακόμη «καεί».

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο λοιπόν που για παράδειγμα ο εμπορικός κόσμος ρίχνει στο τραπέζι πολύ συγκεκριμένα θέματα και ζητά από την κυβέρνηση συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως:

  • Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
  • Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.
  • Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.

Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο θέλει να στηρίξει την αγορά αλλά… με το μικρότερο δυνατό κόστος: Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και η μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών που στην ουσία δεν επιφέρει καμία ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Για τις επιχειρήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Απριλίου ή τα τέλη Ιουλίου, δηλαδή η εξόφληση των ποσών να ξεκινήσει τρεις ή έξι μήνες μετά την καθορισμένη αυτή την στιγμή ημερομηνία.

Στο υπουργείο πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις θέλουν να δουν όλα τα δεδομένα αναφορικά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και τις «αντοχές» των επαγγελματιών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο «λογαριασμός» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών (1 έως και 7), τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος επιχειρηματίες και επαγγελματίες, προσδιορίζουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Δίνεται ακόμη παράταση υποβολής δικαιολογητικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ αποσαφηνίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 60 άτοκες δόσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *