Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα τις επόμενες μέρες

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα σχολεία, κι αφού προηγήθηκε μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και διαβουλεύσεις με τους επιστήμονες.

Στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των ειδικών και αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα σχολεία από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι λόγοι για τους οποίους επιμένει η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία.

Καλά πληροφορημένες πηγές, μιλώντας στο newsit.gr διευκρίνιζαν ότι ο σχεδιασμός παραμένει η επιστροφή στα θρανία να γίνει κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. “Θα πρέπει να γίνει κάτι δραματικό για να αλλάξει η απόφαση. Μόνο αν η κατάσταση ξέφευγε και πηγαίναμε σε lockdown, μόνο τότε δεν θα άνοιγαν τα σχολεία” σημείωναν με έμφαση.

Εξηγώντας την επίμονη θέση για άνοιγμα των σχολείων, παρά το γεγονός ότι αναμένεται έκρηξη των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα – συνεπεία της κινητικότητας στις γιορτές – οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπάρχουν δύο δεδομένα στα οποία βασίζονται:

-Πρώτον, ό,τι τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα στη μετάλλαξη ‘Ομικρον.

-Δεύτερον, στο ό,τι στο σχολείο η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη για τους μαθητές από ό,τι εκτός σχολείου, καθώς, όπως επισημαίνουν, τα παιδιά προσέρχονται με αυξημένο testing και φορούν μάσκα, ενώ υπάρχουν πρωτόκολλα ιχνηλάτησης στα τμήματα που παρουσιάζονται κρούσματα.

Επιπλέον σημείωναν ότι σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα τα σχολεία δεν είναι κλειστά.

Τα μέτρα για τα σχολεία

Εκτός λοιπόν συγκλονιστικού απροόπτου οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας ανακοινώνουν:

-την αύξηση των self test από 2 σε 3 εβδομαδιαίως.

-τη διενέργεια self test και από εμβολιασμένα παιδιά

-με την εμφάνιση κρούσματος σε μία τάξη, να γίνεται ιχνηλάτηση όχι μόνο στα παιδιά που κάθονται στα διπλανά θρανία αλλά σε ολόκληρη την αίθουσα, ακόμη και στους δασκάλους και καθηγητές.

-σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων, ο πήχυς να κατέβει από τα 50%+1 στο 40%+1 κρούσμα ή ακόμη και στο 30%+1 για να κλείσει ένα τμήμα και να ακολουθήσει τηλεκπαίδευση.

Γιατί εγκαταλείπεται η ιδέα για rapid test

Η αρχική σκέψη για διενέργεια rapid test πριν από το άνοιγμα των σχολείων “κάηκε” για δύο λόγους. Πρώτον γιατί θα υπήρχε τεράστια δυσκολία στα φαρμακεία και στα διαγνωστικά κέντρα να μπορέσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο να εξυπηρετήσουν περίπου 1,5 εκατ. ελέγχους μαθητών και εκπαιδευτικών. Και δεύτερον γιατί τα self test που δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, είναι τύπου rapid και κρίνονται επαρκή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Παράταση μίας εβδομάδας ζητούν επιστήμονες

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και αρκετές φωνές μεταξύ των επιστημόνων, που ζητούν να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή το νωρίτερο στις 17 Ιανουαρίου, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.

Η εκτίμηση τους είναι ότι αν ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να ανακοινωθούν, αναγκαστικά θα κλείσουν.

Παράλληλα θεωρούν ότι αν υπάρξει παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών κατά μία ή δύο εβδομάδες, θα έχει προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και επιπλέον θα γυρίσουν στα θρανία σε χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται να είναι καλύτερος επιδημιολογικά.

Ανησυχία για τα Θεοφάνεια – Προς νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, πέραν αυτών που αφορούν στα σχολεία.

Κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ως και την Τετάρτη και δη την αποτύπωση στους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές και διασωληνώσεις) για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Στο τραπέζι παραμένει πάντα η πρόταση για μπλόκο των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αλλά και ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση ως τις 22:00 ή τις 23:00 το βράδυ.

Το βλέμμα είναι στραμμένο με ανησυχία και στην γιορτή των Θεοφανείων, υπό τον κίνδυνο συνωστισμού στις εκκλησίες αλλά και στη ρίψη του σταυρού σε θάλασσες και ποτάμια.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, είναι πιθανό νέες ανακοινώσεις να υπάρξουν την Τετάρτη.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο