Το άγνωστο παρασκήνιο που οδήγησε στη Νίκη

Μια παραεκκλησιαστική οργάνωση με 60 παραρτήματα στην Ελλάδα, η οποία έχει υποστηρικτές σε 3-4 μονές του Αγίου Ορους, που θεωρούνται κυρίως «ρωσικής επιρροής», και ορισμένοι από τους οποίους εμφανίζονται ως διάδοχοι γνωστών σημαντικών μοναχών, όπως του Αγίου Παΐσιου. Με πολλά από τα μέλη της οργάνωσης και συνεπώς της Νίκης να είναι υπέρμαχοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εχθροί των αμβλώσεων και των νέων ταυτοτήτων, αλλά και πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενας επιχειρηματίας (αναφέρεται ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση του νέου εγχειρήματος με 1-2 εκατομμύρια ευρώ) με κύρια δραστηριότητα στον χώρο της εστίασης και των καυσίμων, που είναι στενός συνεργάτης γνωστού εφοπλιστή, και έχει εστιατόρια στα βόρεια προάστια φέρεται να έχει ισχυρές γνωριμίες-«επαφές», τακτική παρουσία στα ίδια μοναστήρια στο «Περιβόλι της Παναγίας», αλλά και καλές σχέσεις με παράγοντες της κυβέρνησης Πούτιν. Και αυτό ύστερα από κατηγορίες που αντιμετώπισε προ μερικών ετών, από την αμερικανική πλευρά, στενός συνεργάτης του ότι είχε συμμετάσχει έμμεσα σε «σπάσιμο» του πετρελαϊκού εμπάργκο του Ιράν.

Φιλορώσοι και συγγενείς… Αγίου

Αυτοί φέρεται να είναι, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, οι δύο βασικοί «πυλώνες» του κόμματος Νίκη του δασκάλου στο Κιλκίς και θεολόγου Δημήτρη Νατσιού που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2,9% και φιλοδοξεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να εισέλθει στη Βουλή. Σε ένα κόμμα που φέρεται να εκφράζει τη βούληση και τη στόχευση «ανθρώπων της Εκκλησίας» και μοναχών του Αγίου Ορους, όπως και ορισμένων επιχειρηματιών με φιλορωσικές επαφές να αποκτήσουν πρόσβαση στην Βουλή. Και ίσως είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω κόμμα δηλώνει ότι διατηρεί ουδέτερη στάση με τρίτα κράτη και χαρακτηρίζει «εγκληματική» την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές και κρατικούς αξιωματούχους, η κύρια βάση του κόμματος Νίκη είναι λοιπόν μια οργάνωση με έδρα κυρίως στη Θεσσαλονίκη που φέρεται να δημιούργησε γέροντας του Αγίου Ορους που θεωρείται και διάδοχος του Παΐσιου. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στη Νίκη είναι υποψήφιοι συγγενείς του εν λόγω Αγίου.

Ο εν λόγω γέροντας, που θεωρείται από τις σημαίνουσες μορφές του Αγίου Ορους και διάδοχος του Αγίου, τον Ιούλιο του 2021 είχε δημοσιοποιήσει επιστολή του, όπου εκτός των άλλων ανέφερε ότι: «Οι σημερινοί «σωτήρες» μας δεν μας υπολογίζουν. Με το πρόσχημα της υγείας καταργούν την ελευθερία μας. Υστερα από τον φόβο του ιού, ήλθε η τρομοκρατία εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ζούμε δυστυχώς τον διχασμό, το μίσος και τη διάκριση του λαού σε κατηγορίες ανθρώπων. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει λίγο την Ελλάδα κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Προετοιμάζει και προϊδεάζει την εποχή του Αντίχριστου». Επιπλέον στην ίδια επιστολή του υπήρχε αναφορά για περίεργα «κύτταρα της έκτρωσης» και «ύποπτους δωδεκαψήφιους αριθμούς στα κινητά»!

Το κείμενο-προάγγελος  του νέου κόμματος

Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 στην ιστοσελίδα της εν λόγω παραεκκλησιαστικής οργάνωσης υπήρχε κείμενο που αναρωτιόταν «τι θα ψηφίσουμε;» και αναφερόταν στη δημιουργία ενός κόμματος σαν αυτό που είναι πλέον η Νίκη. Οπως σημειωνόταν, «αυτό το ερώτημα (για την ψήφο) θέτει ο εκμαυλισμένος, κακομοιριασμένος και εξαρτημένος έλληνας πολίτης και μην μπορώντας ή και μην τολμώντας να βρει λύση υποκύπτει στην εκβιαστική κινδυνολογία και τρομοκρατία των υπηρετών της ΝΤΠ (Νέας Τάξης Πραγμάτων). Ακόμη και εάν δεν υπάρχει τέτοιο κόμμα, θα πρέπει να το δημιουργήσουμε για να μην παρασύρεται ο λαός από τα ποτάμια της απάτης, τα μορφώματα των υπευθύνων της καταστροφής και τις συμμαχίες της διαπλοκής».

Στην ιστοσελίδα της εν λόγω οργάνωσης ξεχωρίζουν κείμενα του προέδρου της Νίκης, Δημ. Νατσιού. Και ανάμεσα στα άλλα αυτό του 2020 όπου φέρεται να αναρωτιέται «το καλύτερο και εντιμότερο μνημόσυνο για την ηρωική γενιά που μας απελευθέρωσε από την τουρκική φρίκη, θα ήταν να πεταχτούν κλοτσηδόν από τα βιβλία Γλώσσας των παιδιών όλες οι αντεθνικές μαγαρισιές και οι νεοταξικές θεωρίες».

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά του εν λόγω κόμματος σημειώθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Πιερία 7,46%, στην Πέλλα 6,13%, στη Β’ Θεσσαλονίκης 5,63%, στη Χαλκιδική 5,39%, στη Δράμα 5,33% και στο Κιλκίς 5,27%.

Ο επιχειρηματίας και οι επαφές με μοναχούς

Ακόμη στη Νίκη φαίνεται να έχουν στεγαστεί και μέλη μιας άλλης παραεκκλησιαστικής οργάνωσης – «αδελφότητας» με σημαντική δραστηριότητα από τη δεκαετία του ’60 και η οποία θεωρήθηκε διάσπαση της μητρικής οργάνωσης «Ζωή».

Υπάρχουν όμως πληροφορίες και για άλλα μέλη του κόμματος που διατηρούν επαφές με μοναχούς ή ακόμη και τους ηγουμένους ιερών μονών του Αγίου Ορους, όπως αυτές των Αγίου Παντελεήμονος, Φιλοθέου και Βατοπεδίου, αλλά και αυτές των Ξηροποτάμου, Δοχειαρίου, Κουτλουμουσίου και Καρακάλου, ορισμένες από τις οποίες έχουν σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως με το Ρωσικό Πατριαρχείο.

Ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στην παρουσία στα ψηφοδέλτια της Νίκης του προαναφερόμενου, που είχε τακτικές επισκέψεις στο Αγιον Ορος και αναφέρεται συχνά στις καλές σχέσεις του με τη Ρωσία. Ο εν λόγω επιχειρηματίας και ο εφοπλιστής φέρονται να είχαν προτείνει το 2007 σε ηγούμενο γνωστής μονής του Αγίου Ορους τη χρηματοδότηση πιστωτικού ιδρύματος (σ.σ.: η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε), ενώ είχαν επισκεφθεί με ελικόπτερο την αθωνική πολιτεία μαζί με βαλκάνιους πολιτικούς. Τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να έχει επαφές με μοναχούς του Αγίου Ορους – ορισμένοι είναι οι ίδιοι που ήταν «σύνδεσμοι» και με τη Νίκη -, ύστερα όμως και από το σημαντικό πρόβλημα υγείας που είχε στενός συγγενής του.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να ήταν ο «θιασώτης» της υποστήριξης της κυβέρνησης Πούτιν. Και αυτό, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα μας πρώην συνεργάτες του, «ύστερα από ανοιχτή επιστολή το 2013 που απέστειλε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης UANI (United Against Nuclear Iran), πρέσβης Μαρκ Γουάλας σε φίλο τού εν λόγω επιχειρηματία ότι πραγματοποιεί συναλλαγές με άτομα που έχουν μπει στη μαύρη λίστα των Αμερικανών εξαιτίας επιχειρηματικών συναλλαγών που ισχυρίζονταν ότι είχε με το καθεστώς της Τεχεράνης».

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *