Φλωρίδης: Επιμένει στην άρση του προστατευτικού πλαισίου για τα τραπεζικά στελέχη

Το ζήτημα της άρσης του προστατευτικού πλαισίου για άσκηση δίωξης κατά στελεχών τραπεζών για το αδίκημα της απιστίας επανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Γιώργος Φλωρίδης, λίγους μήνες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του με τις οποίες είχε τεθεί «εκτός γραμμής» ΝΔ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία, αναφέρθηκε στην επίμαχη διάταξη -με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ– τονίζοντας:

«Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με ευρεία παρέμβαση που γίνεται στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση σε μερικές μέρες. Αποσπασματικές, επ’ ευκαιρία και για λόγους εντυπώσεων ρυθμίσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Εκεί θα συζητήσουμε για το ποινικό σύστημα της χώρας, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και θα συζητηθούν όλα αυτά. Αυτοί οι κώδικες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πιο αμαρτωλοί κώδικες στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Τους κώδικες που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019. Θα προσπαθήσουμε αυτές τις πληγές να τις γιατρέψουμε».

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχαν προκαλέσει οι αναφορές του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε ποτέ προσωπικές απόψεις του υπουργού, αλλά δήλωσε πως οι απόψεις αυτές είναι διαχρονικές και πάγιες.

«Αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βεβαίως προσέθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Άρα, τα ζητήματα αυτά όπως ακριβώς είπα θα συζητηθούν με την ευρεία παρέμβαση που θα γίνει στον Ποινικό Κώδικα» σημείωσε, καταγράφοντας το σταθερό ενδιαφέρον του σχετικά με το επίμαχο θέμα.

Σημειώνεται πως, τον περασμένο Ιούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει «προσωπικές απόψεις» τις… δεσμεύσεις του υπουργού, προσθέτοντας ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στο υπουργικό συμβούλιο.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ποινικής ασυλίας τραπεζιτών

Υπενθυμίζεται πως τροπολογία-προσθήκη κατέθεσε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας τραπεζιτών για εγκλήματα απιστίας.

Με τη ρύθμιση προτεινόταν η παύση της προϋπόθεσης της έγκλησης για τη δίωξη του εγκλήματος της απιστίας (άρ. 390 παρ. 1 εδ. β΄ ΠΚ) κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι υπογράφοντες βουλευτές επισήμαναν στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσαν ότι έτσι «πλέον θα είναι δυνατή η δίωξη και τιμωρία σοβαρών εγκλημάτων διασπάθισης χρήματος, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τους ίδιους τους δράστες». Σημείωναν, επίσης, πως «η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης δικαιολογείται από λόγους ισότητας στη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ανάγκης προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και διάλυσης υπονοιών για ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων υποθέσεων, που αφορούν τις τράπεζες».

Μάλιστα, υπογράμμισαν πως «τις θέσεις αυτές ενστερνίζεται άλλωστε και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος ενώπιον του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (7 Ιουλίου 2023), είπε τα εξής: “Η απιστία δεν μπορεί να διώκεται κατ’ έγκληση, δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους […] Αυτά θα τα επαναφέρω […] Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα το κάνουμε […] γιατί ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται».

Την τροπολογία συνυπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργος Ψυχογιός.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *