Αμεση και σκληρή απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Αγκυρας

«Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Αμεση και σκληρή είναι η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές και παράνομες τις απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο», κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025.

Παράλληλα, ο Γκιουλέρ επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο και είπε ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS). Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων» αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις αναφορές του Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ο Φιντάν και η Γαλάζια Πατρίδα

Σε αυτή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που πρόβαλε θέσεις για την Γαλάζια Πατρίδα, αλλά και για την οργή της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο, όσο και τώρα ο τούρκος υπουργός Αμυνας επιχειρούν να δυναμιτίσουν τα ήρεμα νερά στις σχέσεις των δύο κρατών.

Τη στιγμή που σε λίγες μέρες αρχίζει ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες καθώς και οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα, ενώ άρχισε η προετοιμασία και σε Αθήνα και Αγκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχές του νέου έτους στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *