Μήνυμα Προέδρου ΔΟΑΠΠΕΧ για τη 19η Μαΐου, «Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου»

Συνάντηση είχε προ ημέρων η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ, Ελένη Αϊδίνη, με τον Πρόεδρο Κώστα Καραγιάννη και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», για τις εκδηλώσεις τιμής της 19ης Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Η Πρόεδρος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού, για τον τρόπο που επέλεξε φέτος ο Σύλλογος να τιμήσει τη σημερινή ημέρα, σεβόμενοι τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν, αρκούμενοι στην ανάρτηση λαβάρων κατά μήκος της παραλίας.

Το μήνυμα της Προέδρου για τη σημερινή ημέρας μνήμης, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη σημερινή ¨Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου¨, επανέρχεται με θλίψη στο νου μας αυτή η τραγωδία, που τόσο για τον Ελληνισμό όσο και για όλη την ανθρωπότητα, αποτελεί μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Ιστορίας, καθώς στις 19 Μαΐου 1919 ξεκίνησε η τελευταία πράξη του δράματος του Ελληνισμού του Πόντου.


Τα 3000 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού στον Πόντο έμελλε να πνιγούν στο αίμα, με 353.000 θύματα από την τυφλή μανία των Τούρκων, με σφαγές αμάχων, λεηλασίες, πορείες θανάτου, δυστυχία, προσφυγιά και πόσα άλλα δεινά…

Όλα αυτά τα θύματα δεν αποτελούν απλά έναν αριθμό, αλλά αποδεικνύουν το μέγεθος της βαρβαρότητας και της απανθρωπιάς.

Οι Πόντιοι αδερφοί μας όμως δεν πτοήθηκαν, δεν υπέκυψαν, δεν προσκύνησαν…αλλά δούλεψαν σκληρά και συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι και σήμερα για ευημερία, προκοπή… χωρίς να ξεχνούν το ξεριζωμό τους. Οι σημερινοί απόγονοι τους αλλά και σύσσωμος ο Ελληνισμός δεν ξεχνούν να τιμούν τα θύματα της γενοκτονίας, καθώς οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά μόνο όταν τους λησμονούμε.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορίας στην πόλη μας, αποτελεί ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», που τιμούν με την παρουσία και τη δράση τους, τις μνήμες, την ιστορία τους, την πόλη της Χαλκίδας και όλους εμάς ως συμπολίτες τους!»

 

 

Για το Γραφείο Τύπου
Γιάννης Στέρπης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *