Ιστορική απόφαση: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

Της Άννας Κανδύλη

Εγκληματική οργάνωση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με την απόφαση που ομόφωνα ελήφθη μετά από διαδικασία 5,5 ετών και ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη. Σύμφωνα με αυτή επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων ( πλην βουλευτών ΧΑ) που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη. Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου 2019 είχα αποφανθεί ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Η ετυμηγορία για τη δολοφονία Φύσσα
Νωρίτερα, οι δικαστές , επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον καθ´ ομολογία του δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και για συνέργεια σε αυτή 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την εν λόγω πράξη.
Ένοχοι είναι οι:Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης

Γεώργιος Σκάλκος

Γέωργιος Σταμπέλος

Λέων Τσαλίκης

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας και

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των 9 αρχικών παθόντων. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριό μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Τι ελαφρυντικά ζήτησε ο συνήγορος του Ρουπακιά
Την αναγνώριση του ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ζήτησε ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, σημειώνοντας ότι ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ» και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για « μία απλή ανθρωποκτονία» εννοώντας, κατά τον συνήγορο, πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Ελαφρυντικά ζήτησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής και άλλοι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους. Ενδεικτικά, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς θέμα για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγο ολιγόλεπτη διακοπή. Η δίκη θα συνεχιστεί μετά τη διακοπή με τη συνέχιση των αγορεύσεων των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών.

Μάγδα Φύσσα: Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου

Συγκλόνισε η αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα στο άκουσμα της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε σε δάκρυα και φώναξε “δικαιωθήκαμε”. Σήκωσε ψηλά τις γροθιές της και σχημάτισε το σήμα της νίκης. “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου” δήλωσε.

Μάγδα Φύσσα: Κερδίσαμε ένα κομμάτι – Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα
“Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος”, είπε η Μάγδα Φύσσα σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους που περίμεναν ακόμα έξω από το δικαστικό μέγαρο μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.”Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας” δήλωσε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: “Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι”.

Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μετά την απόφαση

Την ώρα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, έξω από το Εφετείο, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενώ κυριαρχούσαν αντιφασιστικά συνθήματα. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 15.000 – 20.000 άτομα βρίσκονταν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας η οποία παραμένει κλειστή.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβηκε στην έδρα στις 11:20 και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων ήταν απόντες, με παρόντες μόνο 11 και ουδείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Απών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας είναι δρακόντεια με απόλυτη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οι δημοσιογράφοι ορίστηκε να παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, όπου εκφωνήθηκε η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Η συγκινητική στιγμή με τη Μάγδα ΦύσσαΜεγάλη ήταν η συγκίνηση στο Εφετείο Αθηνών, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Η οικογένεια Φύσσα περίμενε με αγωνία να μάθει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Η Μάγδα και η Ειρήνη Φύσσα αγκαλιάστηκαν με τα ανίψια της. Δίπλα τους και ο Παναγιώτης Φύσσας, ενώ μία κοπέλα από το κοινό προσέφερε στη Μάγδα Φύσσα κόκκινα τριαντάφυλλα.

Επεισόδια έξω από το Εφετείο: Μολότοφ και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Εφετείο, λίγο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κρίνονται ένοχα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση. Άγνωστοι ξεκίνησαν να πετούν βόμβες μολότοφ με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Επιπλέον τέσσερις υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. βγήκαν ταυτόχρονα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πραγματοποιώντας ρίψεις νερού. Ο μαζικός όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.«Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας» σημειώνεται.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

«Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές» καταλήγει, στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Δείτε εικόνα από το Εφετείο πριν από την απόφαση

Πορεία και συνθήματα έξω από το Εφετείο

Δείτε τις φωτογραφίες του enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *